Duitse OM in hoger beroep vonnis Demjanjuk

Caption: John Demjanjuk leaves the court after his verdict on May 12, 2011 in Munich, southern Germany. Convicted Nazi guard John Demjanjuk will be freed because of his age, because he cannot travel and pending a possible appeal, a court in Munich said. Earlier, the same court convicted Demjanjuk, 91, of helping to kill almost 30,000 people while a guard at the Sobibor death camp in World War II, sentencing him to five years in prison. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Caption: John Demjanjuk leaves the court after his verdict on May 12, 2011 in Munich, southern Germany. Convicted Nazi guard John Demjanjuk will be freed because of his age, because he cannot travel and pending a possible appeal, a court in Munich said. Earlier, the same court convicted Demjanjuk, 91, of helping to kill almost 30,000 people while a guard at the Sobibor death camp in World War II, sentencing him to five years in prison. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE John Demjanjuk verlaat de rechtbank in München, waar hij donderdag tot vijf jaar cel werd veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Foto: AFP / Cristof Stache

Het Openbaar Ministerie in München gaat in hoger beroep tegen het vonnis tegen de voor oorlogsmisdaden veroordeelde John Demjanjuk.

Demjanjuk werd donderdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenis voor medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar mag in vrijheid het hoger beroep van zijn advocaten afwachten.

De aanklagers eisten zes jaar gevangenisstraf en gaan nu tegen zowel het vonnis als de invrijheidsstelling van Demjanjuk in beroep, meldt persbureau AP. De gronden voor het beroep hoeven in het Duitse rechtssysteem pas bij de behandeling van de zaak ingediend te worden. Dit kan evenwel nog maanden duren.

‘Het is de vraag of Demjanjuk over een jaar nog leeft’

NRC-correspondent in Duitsland Joost van der Vaart noemt het hoger beroep dat het OM heeft aangetekend een “belangrijke formaliteit”, die het proces tegen Demjanjuk flink vertraagt:

“Het belangrijkste is dat Demjanjuk veroordeeld is. Het hoger beroep van het OM betekent niet zo gek veel, maar is een belangrijke formaliteit. Het is een praktische zet tegen de verdediging van Demjanjuk. Maar als hij weer veroordeeld wordt, moet Demjanjuk de straf uitzitten. Het hoger beroep vertraagt de zaak tegen Demjanjuk wel minstens een jaar. Hij is 91 jaar, dus is het is nog maar de vraag of hij nog leeft als het hoger beroep in behandeling wordt genomen.”

Demjanjuk eerder in hoger beroep vrijgesproken

De in Oekraïne geboren Demjanjuk was soldaat in het Rode Leger en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Hij zat inmiddels twee jaar in voorarrest. Demjanjuk zou zich als ‘hulp’ van de nazi’s hebben laten scholen en als bewaker in Sobibor gewerkt.

Het was niet voor het eerst dat hij terechtstond. In Israël werd hij in de jaren tachtig ter dood veroordeeld omdat hij ‘Ivan de Verschrikkelijke’, de beul van het vernietigingskamp Treblinka, zou zijn geweest. Hij ging in beroep en werd vrijgesproken. Demjanjuk is twee jaar geleden door de VS aan Duitsland uitgeleverd. Het proces tegen hem is mede gevoerd namens een aantal nabestaanden van Nederlandse Joden die in Sobibor zijn vermoord.

Lees hier meer over het proces tegen John Demjanjuk.