Donald Trump ziet af van gooi naar Witte Huis

trump leek de afgelopen weken een 'officieuze' campagne te voeren tegen Obama, hij bezocht zelfs enkele staten die tijdens de verkiezingen traditioneel belangrijk zijn. Foto Reuters / David Moir

Barack Obama hoeft Donald Trump niet te vrezen tijdens de presidentsverkiezingen in 2012. De vastgoedmagnaat heeft besloten af te zien van een poging The Oval Office in het Witte Huis de zijne te maken.

“Na aanzienlijke beraadslaging en bezinning heb ik deze beslissing genomen. Ik heb de sterke overtuiging dat - wanneer ik zou meedoen - ik in staat zou zijn om de Republikeinse- en uiteindelijk ook de presidentsverkiezingen te winnen.” - Donald Trump in zijn verklaring.

Verrassend is de keuze van Trump niet. Hoewel de Republikein de afgelopen tijd openlijk zinspeelde op een ‘run for president’, maar zijn verleden zat hem niet mee. Allereerst had hij de kandidatenstrijd binnen de partij moeten winnen; Trump leek onder de Republikeinen redelijk populair. Maar Trump doneerde bijvoorbeeld in het verleden ook aan de Democraten en houdt er een flamboyante levensstijl op na; zaken die hem tijdens hard campagnevoeren volgens analisten zeker parten zouden gaan spelen.

Hij ging met gestrekt been in tegen Obama door onder meer zijn geboortebewijs te eisen en de studieprestaties van de Amerikaanse president in twijfel te trekken. Vooral in eerstgenoemde kwestie sloeg Obama keihard terug. Na Mike Huckabee is Trump de tweede beoogde Republikeinse kandidaat binnen enkele dagen die afziet van deelname aan de verkiezingen.

Politiek-redacteur van ABC News in Washington Rick Klein via twitter:

Twitter avatar rickklein Rick Klein With Huckabee we’ve lost the funniest candidate; with Trump we’ve lost the easiest to make fun of. Sad day for political humor.