Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Delegatie naar Moskou ‘toont dat Libië niet diplomatiek geïsoleerd is’

Lavrov begroette vandaag al VN-gezant Abdul al-Khatib in Moskou. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

Vertegenwoordigers van het regime van de Libische leider Moammar Gaddafi arriveren morgen in Moskou voor besprekingen met de Russische regering.

Dat maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vandaag bekend, meldt persbureau Reuters. Hij hoopt dat de Libische opstandelingen binnenkort ook een delegatie sturen om een dialoog te starten over de aanhoudende crisis in Libië. Lavrov:

“Wij hebben afgesproken om in Moskou besprekingen te houden met vertegenwoordigers van het regime van Gaddafi en de opstandelingen. Morgen arriveert de delegatie uit Tripoli. De opstandelingen uit Benghazi zouden hier aanvankelijk woensdag aankomen, maar door technische redenen stellen zij hun bezoek uit. We hopen dat we in de nabije toekomst met hen kunnen praten.”

Volgens redacteur internationale betrekkingen voor NRC Handelsblad, Juurd Eijsvoogel, zal het bezoek in Moskou voor de delegatie uit Tripoli weinig uithalen met betrekking tot de NAVO-missie in Libië. Het is echter wel een sterk diplomatiek signaal dat Libië zich niet in een diplomatiek isolement bevindt. Eijsvoogel:

“Het bezoek zal niet helpen om de NAVO terug te fluiten. Dan zijn ze in Moskou aan het verkeerde adres, die zou mogelijk het conflict in Libië op de agenda kunnen zetten in de Veiligheidsraad. Alleen is Rusland op dit moment geen voorzitter van de raad, dus gaat dat niet op. Moskou is zeer kritisch op de NAVO-missie in Libië, maar stelt zich vooralsnog terughoudend op. Het bezoek laat vooral zien dat Libië diplomatiek niet geïsoleerd is. Vandaag diende de belangrijkste aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag een verzoek in voor een arrestatiebevel tegen Gaddafi, zijn zoon en zijn inlichtingenchef. Desondanks ontvangt Moskou een delegatie van zijn regime.”

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Libië.