Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

De SlutWalk komt naar Amsterdam

De Slut Walk in Toronto.
De Slut Walk in Toronto. Foto Flickr / nonprofity

In januari zei een Canadese politieagent tijdens een gastcollege dat ‘vrouwen zich niet als een slet moeten kleden om seksueel misbruik te voorkomen’. Die uitspraak zorgde voor een bijzondere vorm van protest: de ‘SlutWalk’. Op 4 juni doet deze internationale beweging Amsterdam aan.

De Canadese organisator Sonya Barnett vindt dat vrouwen het recht hebben om zich sletterig te kleden, en dat iets als een kort rokje zeker geen uitnodiging mag zijn voor seksuele handelingen. “Maar blijkbaar denken ze daar bij de politie anders over”, aldus Barnett. En daarom liep ze op zondag 3 april met tweeduizend anderen door Toronto:
http://www.youtube.com/watch?v=3vOCnZOcr8w

De SlutWalk werd een online hit, waardoor er nu in steden over de hele wereld walks worden georganiseerd. Ook in Amsterdam, en wel op 4 juni. De manifestatie begint om 16:00 uur op de Dam en eindigt bij het homomonument. Voglens het persbericht moet de SlutWalk ‘seksuele vrijheid, autonomie over het lichaam, excentriciteit en eigenaardigheid’ promoten. “Met de SlutWalk willen we tegenwicht bieden aan de toenemende druk om ‘normaal’ te zijn”, zegt woordvoerder Mirjam van Heugten in het persbericht:

“In Nederland moeten vrouwen ervoor waken geen ‘slet’ te zijn, terwijl mannen krampachtig over hun ‘mannelijkheid’ moeten hoeden. Wat de hoer is onder de vrouwen, is het mietje onder de mannen. SlutWalk is een platform waar sletten, potten, nichten en alles daarbuiten en tussenin hun seksualiteit en hun uiterlijk niet langer laten bepalen door het korset van de Nederlandse moraal.”

Aanmelden kan op Facebook. 388 man gingen u tot nu toe voor.