6 redenen om uit te gaan

Foto uit de serie Svart Metall van fotograaf Grant Willing
Foto uit de serie Svart Metall van fotograaf Grant Willing

1 KennisCafé

Verder met kernenergie?

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.00u. Kaarten: 5/7 euro. www.debalie.nl

Sinds de Fukushima-ramp in Japan is het debat over kernenergie mondiaal opgelaaid. Hoe veilig is kernenergie? Houden we de huidige centrales open of moeten we nog sneller op zoek gaan naar andere vormen van energieopwekking? Presentator Martijn van Calmthout praat hierover met Jan Leen Kloosterman (TU Delft), Sjef Peeraer (directeur Atoomstroom), Peer de Rijk (Wise), Sabine Roeser (techniekfilosoof, TU Delft) en Wim Turkenburg (Universiteit Utrecht). Met vaste columnisten Jelle Reumer en Maarten Keulemans.

2 muziek

Fish

Leeuwarden: Schaaf City Theater. Tijd: 20.00u. Kaarten:21 (vvk)/25 euro. www.muziekcentrumschaaf.nl

Fish, de charismatische zanger en oud-frontman van de Britse band Marillion, komt naar Leeuwarden als onderdeel van de Fishheads Acoustic Tour 2011. Fish wordt bijgestaan door toetsenist Foss Paterson en gitarist Frank Usher, ze noemen zichzelf ook wel The Three F’s.

3 theater

WORK door Edit Kaldor e.a.

Almere Haven: Corrosia! Theater de Roestbak. Tijd: 20.30u. Entree: 10/13 euro. www.corrosia.nl

In WORK van theatermaker Edit Kaldoris is het publiek getuige van een brainstormsessie van een aantal internationale theatermakers. Hun verschillende achtergronden – dans, teksttheater, performance, documentair theater – botsen als vreemde werelden. Onderwerp: het menselijk lot, bezien vanuit verschillende perspectieven, tegelijkertijd.

4 festival

Kunst: overal op de Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug. T/m 5 juni. www.overalopdeheuvelrug.nl

De komende weken staat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in het teken van ‘Kunst: overal op de Heuvelrug’, een festival waar de natuur en het landschap als inspiratiebron en als locatie dienen voor allerlei culturele activiteiten. Met beeldende kunst, theater, muziek en literatuur.

5 muziek

Black Lips

Amsterdam: TrouwAmsterdam. Tijd: 21.00u. Kaarten: 13/15 euro. www.trouwamsterdam.nl

De Amerikaanse flower-punk groep Black Lips is momenteel op tournee en komt naar TrouwAmsterdam voor hun enige Nederlandse concert. Volgende maand verschijnt hun zesde album, Arabia Mountain, opgenomen samen met producers Mark Ronson en Lockett Pundt (Deerhunter en Lotus Plaza). Vanavond geven de mannen uit Atlanta alvast een voorproefje van het nieuwe materiaal.

6 fotografie

Grant Willing - Svart Metall

Amsterdam: Foam. T/m 29 juni, dagelijks geopend 10.00-18.00u, do/vr 10.00-21.00. www.foam.nl

De fotoserie Svart Metall van Grant Willing (VS, 1987) is het resultaat van een onderzoek naar de Scandinavische black metal-subcultuur. Deze subcultuur, geïnspireerd op heidense en satanische denkbeelden, werd in de jaren 90 vooral – veelal ten onrechte – geassocieerd met geweld, moord en kerkverbrandingen. Dit is echter niet wat Willing laat zien. Hij toont vooral de zwarte, tegendraadse en occulte wereld die ten grondslag ligt aan Scandinavische black metal.