‘Zeven Syriërs gedood in Tel Kelakh door regeringstroepen’

Zeker zeven Syrische burgers zijn vandaag omgekomen toen regeringstroepen de stad Tel Kelakh onder vuur namen.

Dit melden activisten aan persbureau Reuters. Syrische troepen proberen demonstraties tegen het regime in de stad aan de Libanese grens met tanks en bombardementen de kop in te drukken. De bombardementen concentreerden zich op verschillende wijken in de stad. Volgens activisten kunnen gewonde burgers niet naar het ziekenhuis omdat deze afgesloten is door veiligheidsdiensten. Gisteren vielen ook al drie doden door beschietingen in de stad.

De Libanese autoriteiten hebben de grenscontrole verscherpt nadat grote aantallen Syrische burgers de grens naar Libanon overstaken. Volgens een Libanese woordvoerder willen de autoriteiten voorkomen dat mensen illegaal het land binnen komen. De afgelopen weken hebben volgens Libanon al honderden Syriërs hun land ontvlucht.

Een gevluchte inwoner van Tel Kelakh vertelde op de Libanese televisie dat aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad met messen door de straat lopen op zoek naar demonstranten en dat zij gesteund worden door het leger en de politie.

De afgelopen twee maanden gebruikt Assad zowel repressie als concessies om de demonstraties tegen zijn elfjarige bewind de kop in te drukken. De Europese Unie en de verenigde Staten hebben het gewelddadige optreden van Assad veroordeeld en sancties tegen het regime ingesteld. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zeker 850 mensen gedood door veiligheidsdiensten.

Het Syrische regime beloofde vrijdag dat het de komende dagen een ‘nationale dialoog’ zal houden om de gebeurtenissen in het land te bespreken. Volgens ooggetuigen kwamen er vrijdag bij ingrijpen door ordetroepen minstens zes mensen om het leven bij protesten in Damascus, Homs en Deraa.

De grootste groep activisten die demonstraties tegen het regime van Assad organiseren, hebben laten weten dat zij niet mee zullen doen aan de ‘nationale dialoog’ van Assad. De groep eist dat de regering eerst de gewelddadigheden tegen burgers staakt.

Omdat vrijwel geen buitenlandse journalisten toestemming krijgen in Syrië te werken, is het moeilijk om onafhankelijke bevestiging te krijgen van nieuws uit het land.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Syrië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart van de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld