Twente niet opgewassen tegen Arena: Ajax landskampioen

Siem de Jong tikt de 1-0 voorbij de Twente-defensie. Foto Reuters / Paul Vreeke

In een constant kolkende Amsterdam Arena heeft Ajax vanmiddag de dertigste landstitel in de clubhistorie gepakt. De ploeg van trainer Frank de Boer moest winnen, en deed dat overtuigend: 3-1.

Geen enkel moment maakte FC Twente aanspraak op winst, maar dat hoefde ook niet. De Tukkers hoefden slechts gelijk te spelen om de voorsprong op de ranglijst vast te houden. Maar Ajax acteerde vanmiddag als een zelfverzekerde en doelgerichte machine en liet Twente nimmer in het eigen spel komen. Hoewel de ploeg van coach Michel Preud’homme af en toe het spel naar zich toetrok, stond Ajax het vanmiddag niet toe opnieuw de mindere te zijn.

Siem de Jong held, Landzaat schlemiel

Siem de Jong was de grote man, Denny Landzaat de schlemiel. De Jong tekende voor zowel de 1-0 als de beslissende 3-1. Landzaat kopte direct na rust in eigen goal. De onmiddellijke tegenstoot, binnen de minuut, van Theo Janssen was niet voldoende om Twente echt terug te brengen in de wedstrijd.

Twente leek de spanning niet van zich af te kunnen spelen in de eerste helft. Pas tegen de rust werd het balletje wat vaker rondgetikt. Tot die tijd bleef de ploeg moeilijk in balbezit. De voorsprong van het drukkende Ajax was dan ook terecht. De zeer snelle 2-0 na rust moet als een mokerslag zijn aangekomen, maar absolute kartrekker dit seizoen Theo Janssen knalde de hoop meteen terug in de Twente-harten.

Twente straalde geloof niet uit

Echt voor de gelijkmaker gaan konden de Twentenaren echter niet. Ajax raakte niet van de wijs en speelde het eigen spel. Hoewel in het laatste kwart een chaotisch spelbeeeld heerste waarin Twente onder de druk van de Amsterdammers uitkwam, leek de ploeg zelf nimmer het geloof uit te stralen in prolongatie van de titel. De 3-1 van De Jong was de genadeklap die het angstbeeld - waarmee de onttroonde landskampioen heel de wedstrijd leek te spelen - van Twente waarheid maakte.

Ajax ontdeed zich eerder dit seizoen van trainer Martin Jol vanwege tegenvallende resultaten. De ploeg schreef zichzelf al enkele keren af voor de titel, ook onder Frank de Boer. De oud-speler wist echter te profiteren van misstappen van PSV en Twente en kwam uit geslagen positie terug in de titelrace. Ajax-supporters hebben zeven jaar moeten wachten; in 2004 werd de vorige titel gepakt.

Nrc.nl doet al de hele middag live verslag van de ontknoping van de eredivisie. Lees mee!