Tienduizenden Spanjaarden protesteren tegen bezuinigingen

Caption: Demonstrators shout slogans next to police during a protest calling for "Democracia Real , Ya! (Real Democracy, Now!)" in Malaga, southern Spain May 15, 2011. Demonstrators from different cities around Spain took part in protests against the ongoing financial crisis, politicians and bankers. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Caption: Demonstrators shout slogans next to police during a protest calling for "Democracia Real , Ya! (Real Democracy, Now!)" in Malaga, southern Spain May 15, 2011. Demonstrators from different cities around Spain took part in protests against the ongoing financial crisis, politicians and bankers. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) Spanjaarden demonstreren in Madrid tegen de financiële crisis. Foto: Reuters / Jon Nazca

Tienduizenden studenten, werklozen en leden van maatschappelijke organisaties gingen vandaag in meer dan vijftig steden de straat op tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Spaanse regering.

Ook protesteerden ze tegen de werkloosheid en de rol die banken en politieke partijen speelden in het ontstaan van de huidige financiële crisis, meldt persbureau AP.

Onder de vlag ‘we zijn geen koopwaar van bankiers en politici’, gingen Spanjaarden in onder andere Madrid, Barcelona en Valencia de straat op.

Spanje kampt met het hoogste werkloosheidscijfer van de Eurozone, 21.3 procent. Bijna vijf miljoen Spanjaarden zijn werkloos en de economie groeide het afgelopen kwartaal met maar 0.3 procent. De Spaanse regering voorspelt een groei van 1,3 procent aan het einde van het jaar, maar de centrale bank noemt dit getal optimistisch.