Syrië veroordeelt Israëlische beschietingen

Caption: Israeli soldiers stand at the border fence between Israel and Syria as Syrian demonstrators marking the anniversary of the mass displacement of Palestinians surrounding Israel's establishment in 1948, not seen, approach the village of Majdal Shams in the Golan Heights, Sunday, May 15, 2011. The Israeli military said thousands of protesters approached Syria's border with the Israeli-controlled Golan Heights. It said hundreds of people burst through the border, and soldiers opened fire to stop them. Dozens were wounded and six were reported killed.(AP Photo/Yaron Kaminsky) ISRAEL OUT
Caption: Israeli soldiers stand at the border fence between Israel and Syria as Syrian demonstrators marking the anniversary of the mass displacement of Palestinians surrounding Israel's establishment in 1948, not seen, approach the village of Majdal Shams in the Golan Heights, Sunday, May 15, 2011. The Israeli military said thousands of protesters approached Syria's border with the Israeli-controlled Golan Heights. It said hundreds of people burst through the border, and soldiers opened fire to stop them. Dozens were wounded and six were reported killed.(AP Photo/Yaron Kaminsky) ISRAEL OUT Israëlische soldaten bewaken de grens met Syrië op de verjaardag van de stichting van de staat Israël. Foto: AP / Yaron Kaminsky

De Syrische autoriteiten veroordelen de Israëlische beschietingen van betogers bij de grens bij de Golanhoogvlakte, de Palestijnse gebieden en bij de grens met Libanon.

In een verklaring van het Syrische ministerie worden de beschietingen bestempeld als “criminele activiteiten”, meldt persbureau Reuters. Volgens het Syrisch staatspersbureau SANA houdt het ministerie de internationale gemeenschap verantwoordelijk voor de incidenten en noemt dit de bloedigste confrontatie in jaren.

Het Israëlische leger voerde onder andere een aanval uit op een groep Syriërs die de grens bij de Golanhoogvlakte wilde oversteken. Volgens een televisiezender werden hierbij zeker vier mensen gedood en raakten zeker zestig mensen aan beide kanten van de grens gewond. Het Israëlische leger zei eerder dat er alleen waarschuwingsschoten zijn gelost.

Israël ziet Iraanse invloed bij incidenten

Het Israëlische leger verdenkt Iran ervan de gevechten langs de noordelijke grens gearrangeerd te hebben, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Brigadier-generaal Yoav Mordechai bevestigt dat het Israëlische leger het vuur opende op Palestijnse vluchtelingen die de grensstad Majdal Shams by Syrië binnendrongen. Een anonieme bron binnen de Israëlische overheid ziet het incident ook als een “cynische en doorzichtige poging van Syrië om met opzet een crisis uit te lokken en de aandacht van de problemen thuis af te leiden.”

In eigen land heeft de Syrische president Bashar al-Assad al wekenlang te maken met demonstraties tegen hem en zijn regime. Assad wordt door de internationale gemeenschap bekritiseerd vanwege het inzetten van tanks tegen zijn eigen burgers. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn bijna achthonderd mensen gedood door Syrische veiligheidsdiensten.

‘Dag van de Grote Ramp’

Vandaag herdachten Palestijnen herdachten ‘nakba’, ook wel de “dag van de Grote Ramp” genoemd: de verdrijving van Palestijnen in 1948 tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Bij onlusten aan de Israëlische grens zijn al ruim tien mensen omgekomen, tientallen Palestijnen proberen de grens met Israël over te steken.

Op meerdere plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook worden vandaag marsen gehouden ter herdenking van de Nakba. Israël heeft de Westelijke Jordaanoever voor een dag afgesloten en de troepen van het leger staan op scherp.

Interactieve kaart van de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld