Raad van Bestuur IMF vergadert vanavond over Strauss-Kahn

Caption: The International Monetary Fund (IMF) headquarters building is seen in Washington, DC on May 15, 2011. Strauss-Kahn, widely expected to run for the French presidency in 2012, was charged Sunday with the sexual assault and attempted rape of a New York hotel chambermaid, police said. AFP PHOTO/YURI GRIPAS
Caption: The International Monetary Fund (IMF) headquarters building is seen in Washington, DC on May 15, 2011. Strauss-Kahn, widely expected to run for the French presidency in 2012, was charged Sunday with the sexual assault and attempted rape of a New York hotel chambermaid, police said. AFP PHOTO/YURI GRIPAS Het hoofdkantoor van het Internationaal Monetair Fonds in Washington. Foto: AFP / Yuri Gripas

De Raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds houdt vanavond een buitengewone vergadering naar aanleiding van de arrestatie van directeur-generaal Dominique Strauss-Kahn.

Dat meldt persbureau AFP. Strauss-Kahn wordt beschuldigd van poging tot verkrachting en vrijheidsberoving. Hij zou in een hotel in New York een kamermeisje hebben gedwongen tot seks.

John Lipsky vervangt topman

De nummer twee van het IMF, John Lipsky, vervangt voorlopig Strauss-Kahn, meldt persbureau Reuters. Lipsky ontmoet vanavond de Raad van bestuur om hen te informeren over de ontwikkelingen rond de gearresteerde topman.

‘Arrestatie Strauss-Kahn op kwetsbaar moment Europese schuldencrisis’

René Moerland, chef van de NRC-buitenlandredactie en oud-correspondent in Frankrijk, zei vanochtend dat de arrestatie op een kwetsbaar moment in de Europese schuldencrisis komt. Maar ook voor de Franse politiek. Strauss-Kahn is een kopstuk binnen de Franse Socialistische Partij en wordt gezien als de belangrijkste uitdager van president Sarkozy bij de Franse verkiezingen in 2012. In de opiniepeilingen stond hij er goed voor. Moerland:

“Twee dingen zijn hier van belang. Ten eerste zit de baas van het IMF in de gevangenis, terwijl het IMF een cruciale rol speelt in de Europese schuldencrisis. Aan Merkel, die hij vandaag zou ontmoeten, moet worden verteld dat hij niet komt omdat hij vastzit. Het kan best dat het IMF morgen zonder directeur zit. Dat geeft een perspectief van een onthoofd IMF. Eerder liet namelijk ook de tweede man, John Lipsky, weten op te stappen deze zomer.”

Een woordvoerder van de Griekse regering liet vandaag in een verklaring weten dat het land de vereiste hervormingen voor de financiële noodhulp van het IMF geen hinder zullen ondervinden door de arrestatie van Strauss-Kahn. De mogelijkheid bestaat wel dat besprekingen tussen Griekenland en het IMF uitgesteld worden.

Moerland voorziet dat de arrestatie van de IMF-topman mogelijk gevolgen zal hebben voor zijn politieke carrière en de komende Franse verkiezingen:

“Maar al deze verhalen zijn van een andere orde dan beschuldigingen van aanranding en verkrachting, ook in Frankrijk. En ze komen op een heel pikant moment. Heel Frankrijk ging er vanuit dat Strauss-Kahn zich op 28 juni verkiesbaar zou stellen voor de Parti Socialiste. Hij is de favoriet en het grootste zwaargewicht die Sarkozy tegenover zich kan krijgen. Dit voorval kan daarom veel gaan betekenen in de Franse verkiezingen. Het is een enorme gebeurtenis voor zijn carrière.”

(Update 19.02:) De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft vanavond in Berlijn voorgesteld om de Griekse aflossingstermijn voor de noodhulp van de EU te verlengen. Dit als reactie op het nieuws van de arrestatie van Strauss-Kahn.

Lees hier de internationale reacties op de arrestatie van Strauss-Kahn.