Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Opstandelingen hebben Misrata in handen’

Caption: Libyan rebels patrol a street near the airport of Misrata on May 11, 2011 as they celebrate after capturing the city's strategic airport following a fierce battle with Moamer Kadhafi's troops, marking their first significant advance in weeks. TOPSHOTS/AFP PHOTO/RICARDO GARCIA VILANOVA
Caption: Libyan rebels patrol a street near the airport of Misrata on May 11, 2011 as they celebrate after capturing the city's strategic airport following a fierce battle with Moamer Kadhafi's troops, marking their first significant advance in weeks. TOPSHOTS/AFP PHOTO/RICARDO GARCIA VILANOVA Libische opstandelingen rijden door de straten in Misrata, 11 mei 2011. Foto: AFP / Ricardo Garcia Vilanova

De Libische opstandelingen zeggen de westelijke havenstad Misrata in handen te hebben.

Tegenover persbureau Reuters laten de opstandelingen weten dat er geen grote gevechten meer zijn in de stad met de regeringstroepen van leider Moammar Gaddafi. Afgelopen donderdag beweerden de Libische opstandelingen ook al dat de havenstad bevrijd was van regeringstroepen.

De stad in het westen is de afgelopen weken het toneel geweest van hevige gevechten tussen de rebellen en troepen van Moammar Gaddafi. De haven van de stad is belangrijk voor de toevoer van voorraden van Libische burgers en voor het evacuëren van gewonden en mensen die de gevechten proberen te ontvluchten.

‘NAVO moet missie uitbreiden’

Het hoofd van de Britse strijdkrachten, generaal David Richards, roept de NAVO op om het aantal luchtaanvallen op de infrastructuur van het regime van Gaddafi op te voeren.

Mogelijk arrestatiebevel tegen Gaddafi

Het Internationaal Strafhof legt vandaag de laatste hand aan de arrestatiebevelen voor een drietal Libiërs, meldt persbureau AP. Zij worden mogelijk aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo dient morgen het 74-pagina’s tellende document in bij het strafhof.

Volgens geruchten gaat het om de Libische leider Moammar Gaddafi, zijn zoon Saif Al-Islam Gaddafi en het hoofd van de Libische inlichtingendienst Abdullah Al-Senussi.

De rechters bij het Internationaal Strafhof bekijken morgen de aanklacht van Moreno-Ocampo. Naar verwachting beslissen zij binnen tien dagen of de arrestatiebevelen daadwerkelijk worden uitgevaardigd.

Interactieve kaart van de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld