Hamas in Gaza: beëindig zionistisch project in Palestina

Hamasleider Ismail Haniyeh heeft een scherpe toespraak gehouden voor duizenden islamitische gelovigen ter herdenking van de vlucht en verdrijving van de Palestijnen na de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948.

Haniyeh zei dat de Palestijnen de gelegenheid dit jaar markeren “met grote hoop om een einde te maken aan het zionistische project in Palestina.” Hij bevestigde ook het recht van de Palestijnen om zich te verzetten tegen de Israëlische bezetting.

Dergelijke taal van de Hamasleider zou de Palestijnse president Mahmoud Abbas in verlegenheid kunnen brengen. Abbas verzoende zich onlangs met Hamas en probeert de islamitische militanten te verkopen als een aanvaardbare politieke partner.

Vandaag zijn verschillende marsen georganiseerd ter herdenking van de Nakba, de stichting van Israël in 1948, onder meer in de Westelijke Jordaanoever. Israël heeft de Jordaanoever afgesloten voor een dag en de troepen staan op scherp.