Uitgelicht zondag

Hoe portretteer je de koningin? Een vraag in Kunststof. Koningin BEATRIX opent de tentoonstelling " 200 jaar Prix de Rome " in de Rotterdamse Kunsthal. Werk van Paul Nassenstein uit 1998. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 24 februari 2009
Hoe portretteer je de koningin? Een vraag in Kunststof. Koningin BEATRIX opent de tentoonstelling " 200 jaar Prix de Rome " in de Rotterdamse Kunsthal. Werk van Paul Nassenstein uit 1998. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 24 februari 2009 ©Vincent Mentzel 2009

Film

Romeo and Juliet (Franco Zeffirelli, 1968, GB/I). Populistische, maar bewonderenswaardige Shakespeare-verfilming, met bij het toneelstuk passende jeugdigheid van hoofdrolspelers Leonard Whiting (17) en Olivia Hussey (15) – meestal zijn de hoofdrolspelers te oud. Met fraaie muziek van Nino Rota, mooie kostuums van Danilo Donati en met Oscar bekroonde fotografie van Pasquale de Santis. Eén, 14.05-16.20u.

Tøsepige / Kijk ik vlieg (Vibeke Gad, 1995, Denemarken). Op het Cinekid-festival van 1996 met hoofdprijs bekroonde film speelt intelligent spel met de archetypen van de jeugdcinema en vertelt elegant verhaal over de hartsvriendschap tussen een rijk en een arm meisje. Ned. 3, 15.30-16.55u.

The Da Vinci Code (Ron Howard, 2006, VS). Regisseur Howard heeft zichtbaar geworsteld met het boek van Dan Brown en nam zoveel mogelijk achtervolgingsscènes op. De hoofdrolspelers moeten tussendoor in razend tempo de geschiedenis van het christelijk geloof en de daarbij behorende symbolen uitleggen. Dat gaat hun niet makkelijk af. Met Tom Hanks als professor Robert Langdon en Audrey Tautou als de cryptologe Sophie. RTL 4, 20.00-23.05u.

Phone Booth (Joel Schumacher, 2002, VS). Onderhoudende thriller waarin overspelige publiciteitsagent Colin Farrell in de laatste telefooncel van Manhattan belaagd wordt door een sluipschutter. Of is de belager zijn geweten of – doe eens gek – God zelf? RTL 7, 20.30-22.05u.

The wind that shakes the barley (Ken Loach, IER/GB/D/I/SP/F, 2006). De geëngageerde veteraan Loach schildert zonder opsmuk en met soms huiveringwekkende precisie de ontstaansgeschiedenis van de IRA tijdens de Ierse vrijheidsstrijd. Twee broers raken erin verzeild en eindigen elk aan een kant van het politieke spectrum: wederopbouwen of doorvechten tegen de Engelsen. Winnaar van de Gouden Palm. Met Cillian Murphy en Padraic Delaney. Canvas, 22.00-00.05u.

Informatief

Bella Figura. Documentaire van Jan Schmidt-Garre. In 2004 verbrak Covent Garden het contract met Deborah Voigt. De regisseur vond haar te dik voor de rol van Ariadne. Toch vinden kenners haar op dit ogenblik de beste zangeres voor deze Strauss-opera. Voigt onderging een maagbypass-operatie en viel in enkele maanden 45 kilo af. In 2008 werd ze alsnog uitgenodigd om Ariadne te zingen. Daarmee laaide een oude discussie op: moet een operastem, om goed te klinken ‘niet in het vet liggen’? Canvas, 12.00-12.00u.

Kunststof TV. Hoe portretteer je de koningin? Hoe ziet Beatrix eruit door de ogen van Marthe Röling? En door die van Jan Kruis, Jeroen Henneman en fotograaf Vincent Mentzel? Wanneer is een portret überhaupt geslaagd? En werkt zwart-wit sterker dan kleur? Al deze vragen komen aan de orde in deze special over de kracht van het beeld. Ned. 2, 18.05-18.50u.

Skins. Oorspronkelijk Britse dramaserie over de jongerencultuur, waarin een groep feestende Britse tieners wordt gevolgd, zorgde in de Verenigde Staten voor nogal wat controverse: bezorgde ouders spraken zelfs van kinderporno. MTV zendt de, overigens meer gepolijste, Amerikaanse remake uit. Kijkwijzer gaf het een keurige 12+-codering mee. MTV 21.10-22.00u.

Cannes: Woody Allen. Daphne Bunskoek is op het filmfestival in Cannes en spreekt daar met regisseur Woody Allen, wiens film Midnight in Paris het festival opent. Ned. 2, 23.35-00.16u.