Twente-spelers meer ervaren met spelen kampioenswedstrijd

Illustratie Pepijn Barnard

Nog een nachtje slapen en dé ontknoping van de eredivisie is daar. Gisteren meldden we dat de liefhebbers denken en hopen dat Twente kampioen wordt. Maar de kenners? Ronald Koeman zegt Twente, Henk ten Cate ziet zijn voormalige broodheer Ajax de schaal pakken. Maar wat denkt René van der Gijp eigenlijk?

Ronald Koeman was in 2004 de laatste trainer die met Ajax een landstitel pakte. Hij denkt niet dat hem die niet te benijden vernoeming in de Amsterdamse geschiedenisboeken morgen wordt afgenomen.

“Ik vind FC Twente de completere ploeg, denk dat ze in de ArenA stand zullen houden”, zegt hij tegen De Telegraaf. “Gezien de lichamelijke en geestelijke belasting van de Champions League had ik niet verwacht dat ze dit seizoen zo goed zouden doorkomen. Dat tekent de volwassenheid.”

Henk ten Cate, die Ajax tussen 2006 en 2007 mocht coachen, denkt net als de huidige coach Frank de Boer dat het thuisvoordeel de doorslag gaat geven. “De spanning is zó groot dat de steun van het publiek beslissend kan zijn.” Ten Cate zegt in De Telegraaf dat het gaat om wie het snelst zijn zenuwen in bedwang heeft en zijn eigen spel kan spelen.

“Wat me in De Kuip (tijdens de door Twente gewonnen bekerfinale afgelopen zondag, red.) opviel, was dat FC Twente het na de 1-0 van Ajax ook even kwijt was. De 2-0 had de mokerslag moeten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Ajax had gewonnen als die 2-1 niet zo snel was gevallen.”

René van der Gijp: Twente

Voor knuffelanalist René van der Gijp is het duidelijk: FC Twente wordt kampioen, zegt hij in de Twentse krant Tubantia:

“Als Douglas na vijf minuten rood krijgt, dan wordt het een andere wedstrijd. Maar anders wint FC Twent gewoon hoor. En dan gaan we in het helikoptertje terug he! Gaan we kijken hoor! Lekker thuis op de bank.”

Get Microsoft Silverlight

‘Weer niet gelukt’

De spelers van Ajax blinken net als vorig jaar uit in uitlatingen in de media. Linksback Vurnon Anita zegt in de ochtendkrant ook het thuispubliek te zien als voordeel. “Onze supporters maakten in De Kuip al heel veel lawaai, maar dat zal in de Arena nog erger zijn. Ik denk wel dat Twente daar zondag van gaat schrikken.”

Verdediger Jan Vertonghen is dat ogenschijnlijke zelfvertrouwen even kwijt. Hij probeerde zich vorig jaar al naar de titel te bluffen, “maar dat hielp ook niet”, zegt hij vandaag. Na de verloren bekerfinale probeerde hij televisiekijkend Nederland ervan te overtuigen dat de misgelopen prijs hem niet deerde. Direct na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter zakte de Belg echter door zijn knieën en verstopte hij het hoofd minutenlang tussen zijn benen. “Het was weer niet gelukt om een prijs te pakken.”

Twente-spelers meer ervaring met kampioenswedstrijden

Vanuit het kamp in Enschede wordt minder gepraat. Coach Michel Preud’homme leunt op de “rijpheid” van zijn ploeg. “Dit is een elftal dat al veel heeft meegemaakt. Niet alleen vorig seizoen, maar ook dit jaar in Europa.” NuSport.nl meldt dat FC Twente veel meer spelers heeft die ervaring hebben met kampioensduels.

Alhoewel er morgen maar vier spelers in d ebasis zullen staan die vorig jaar al kampioen werden namens de Tukkers. Alleen Wout Brama, Theo Janssen, Bryan Ruiz en Peter Wisgerhof gingen destijds tegen NAC van start. Morgen is, ten opzichte van die wedstrijd, de destijds geschorste Douglas erbij, Sander Boschker en Dwight Tiendalli zijn inmiddels geen basisspeler meer.

Bij Ajax zijn alleen bankzitters André Ooijer (PSV) en Oleguer (FC Barcelona) bekend met het spelen van een kampioenswedstrijd. Demy de Zeeuw en Mounir El Hamdaoui werden met AZ kampioen, maar de Alkmaarders pakten in 2009 de titel zonder te spelen: PSV versloeg concurrent Ajax toen met 6-2.