thuiskoknieuws

Eco en toch leuk

Biologisch en ecologisch en duurzaam, het zijn dingen die veel mensen wel willen, maar je denkt er niet meteen aan als je zin hebt in iets gezelligs. Het Fabulous Food Festival dat 28 en 29 mei in Haarlem gehouden wordt, wil daar iets aan doen. Daar moet je voor je plezier naartoe gaan, en bij dat plezier hoort dan als vanzelf, zonder dat daar op een overdreven manier de nadruk op valt, dat het allemaal zoveel mogelijk verantwoord en duurzaam en biologisch is wat je eet en koopt. Er zijn workshops en proeverijen en er is een markt.

Het festival speelt zich af in de Lichtfabriek. Voor programma en details zie fabulousfoodfestival.nl

Streek en toch leuk

Ook biologisch, maar duidelijker verankerd in de streek, is de markt die op 15 mei in Blokweer (Noord-Holland) gehouden wordt. Biologische telers presenteren zich met groenten en fruit, kruiden, kaas en vlees. Andere standhouders doen dit met (spelt)brood, meel en gebak. Verder zijn er kraampjes met bloembollen, kruidengeneeskunde voor mens en dier, voeding, planten en zaden. Op vaste tijden wordt de lezing ‘Biologisch hoe en wat?’ gehouden. Kinderen kunnen kennismaken met de dieren op de kijkboerderij. mak-blokweer.nl

Indonesië

Vroeger was het een evenement waar vooral de zogenoemde ‘oud Indisch-gasten’ elkaar ontmoetten, de Pasar Malam Besar. De nostalgie is geleidelijk aan verdwenen, maar Indonesië en vooral ook het Indonesische eten blijven heel interessant. De Tong Tong Fair in Den Haag bevat een hele Eetwijk met meer dan twintig eethuizen. Diverse streekkeukens zijn vertegenwoordigd, zoals die van Soenda, Java, Padang en Palembang. Ook de ‘Indische keuken’, een half-Nederlandse creatie waar we de rijsttafel aan te danken hebben, is prominent aanwezig. Een gouwe ouwe als nasi goreng is in zijn vele gedaanten overal te vinden. Maar er worden ook gerechten geserveerd die niet of nauwelijks in Nederlandse restaurants verkrijgbaar zijn. Van 25 mei t/m 5 junitongtongfair.nl

AAA

Bergen op Zoom is culinair beroemd om de drie A’s die daar bijeenkomen: asperges, aardbeien en ansjovis. Die vielen ooit allemaal in hetzelfde seizoen: rijpe aardbeien, scholen ansjovis die de Oosterschelde als paaigrond gebruikten en blanke asperges natuurlijk. Maar de ansjovisvisserij is sterk teruggelopen, er is nu nog maar één bedrijf dat de visjes vangt. Vorig jaar waren de vangsten rampzalig slecht, dit jaar lijkt het tot nu toe wel behoorlijk goed te gaan.

Tijdens ProefMei presenteren restaurants uit de omgeving van Bergen op Zoom (ook uit Vlaanderen) allerlei gerechten waarin de drie A’s goed vertegenwoordigd zijn.

Bergen op Zoom, 28 en 29 mei. proefmei.nl