Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

IMF-topman Strauss-Kahn gearresteerd om gedwongen seks

(ARCHIVES) - Photo prise le 15 avril 2011 à Washington du directeur du Fond Monétaire International (FMI) Dominique Strauss-Kahn. Dominique Strauss-Kahn a l'intention d'attaquer en justice le quotidien France-Soir et une de ses journalistes "à la suite de la publication de fausses informations relatives à son train de vie", ont annoncé le 13 mai 2011 ses avocats. AFP PHOTO/Nicholas KAMM
(ARCHIVES) - Photo prise le 15 avril 2011 à Washington du directeur du Fond Monétaire International (FMI) Dominique Strauss-Kahn. Dominique Strauss-Kahn a l'intention d'attaquer en justice le quotidien France-Soir et une de ses journalistes "à la suite de la publication de fausses informations relatives à son train de vie", ont annoncé le 13 mai 2011 ses avocats. AFP PHOTO/Nicholas KAMM Dominique Strauss-Kahn in april dit jaar in Washington. Foto AFP / Nicholas Kamm

Dominique Strauss-Kahn, directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is in New York aangeklaagd wegens poging tot verkrachting en vrijheidsberoving. De Franse topman wordt ervan verdacht dat hij in een hotel in New York een kamermeisje heeft gedwongen tot seks.

De IMF-topman gaat niet schuldig pleiten, zo liet zijn advocaat Benjamin Brafman, weten. Hij wordt waarschijnlijk later vandaag al voorgeleid (video).

Strauss-Kahn (62) zou de werkneemster van het hotel hebben gedwongen orale seks uit te voeren. Volgens een politiewoordvoerder kwam de IMF-chef naakt de badkamer uit en greep hij de werkneemster vast, waarna hij haar dwong tot orale seks. Ook probeerde hij de vrouw in te sluiten in zijn hotelkamer. Toch wist zij te ontkomen. Toen de politie even later arriveerde, was Strauss-Kahn vertrokken. Wel lagen er nog persoonlijke eigendommen in de kamer, waaronder zijn telefoon. “Het lijkt erop dat hij hals over kop is vertrokken”, aldus de politiewoordvoerder, die zijn informatie baseert op de verklaring van de vrouw.

De Fransman zou hierna naar het vliegveld zijn gegaan voor zijn vlucht naar Parijs. Twee minuten voordat het vliegtuig vertrok werd hij van de vlucht gehaald door agenten in burgerkleding. Niet duidelijk is hoelang van tevoren hij een ticket voor de vlucht had bemachtigd, of dat hij alleen reisde.

De 32-jarige vrouw werd na het incident overgebracht naar het Roosevelt Hospital, waar ze werd behandeld voor kleine verwondingen, aldus de politiewoordvoerder. Strauss-Kahn was op weg naar een bijeenkomst met de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de Europese schuldencrisis te bespreken en vervolgens zou hij morgen met de ministers van Financiën in de eurozone bijeen komen in Brussel.

Het IMF onthoudt zich van een reactie en verwijst naar Strauss-Kahns advocaat voor alle vragen.

Leden van het New Yorkse politiekorps doen onderzoek in het Sofitel hotel in New York waar Strauss-Kahn verbleef. Foto AP / John Minchillo Leden van het New Yorkse politiekorps doen onderzoek in het Sofitel hotel in New York waar Strauss-Kahn verbleef. Foto AP / John Minchillo

Strauss-Kahn is een kopstuk binnen de Franse Socialistische Partij. Hij wordt gezien als de belangrijkste uitdager van president Sarkozy bij de Franse verkiezingen in 2012. In de opiniepeilingen stond hij er goed voor.

In 2008 werd Strauss-Kahn in verband gebracht met een seksuele relatie met een ondergeschikte, Piroska Nagy, een functionaris in de Afrika-afdeling van het IMF. Er werd een onderzoek ingesteld en Nagy verliet haar post bij het IMF om te gaan werken bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Strauss-Kahn kon bij het IMF blijven, om de internationale economische crisis het hoofd te bieden. Later bood hij z’n excuses aan voor zijn ‘verkeerde inschatting’.

René Moerland, chef van de NRC-buitenlandredactie en oud-correspondent in Frankrijk, plaatst het nieuws in perspectief:

“Twee dingen zijn hier van belang. Ten eerste zit de baas van het IMF in de gevangenis, terwijl het IMF een cruciale rol speelt in de Europese schuldencrisis. Aan Merkel, die hij vandaag zou ontmoeten, moet worden verteld dat hij niet komt omdat hij vast zit. Het kan best dat het IMF morgen zonder directeur zit. Dat geeft een perspectief van een onthoofd IMF. Eerder liet namelijk ook de tweede man, John Lipsky, weten op te stappen deze zomer.”

“De Franse krant Le Figaro noemde de beschuldigingen “ernstig en ongelofelijk”. Maar ze zijn niet helemaal ongelofelijk, in die zin dat Strauss-Kahn wel vaker in opspraak is geweest om zijn seksleven, en ook in Frankrijk wel eens van een poging tot verkrachting is beschuldigd – maar: nooit veroordeeld. Hij staat wel bekend om zijn losbandige levenswandel, maar dat hoeft hem op zich niet noodlottig te worden in de Franse verkiezingsrace. Ex-president Mitterrand en vooral Chirac stonden bekend om hun escapades. Giscard d’Estaing zou na zijn verkiezing tot president in 1981 gezegd hebben dat “nu alle Franse vrouwen van mij zijn”. Chirac had in zijn tijd als burgemeester van Parijs de bijnaam “Meneer drie Minuten met Douche”. En later toen verbood echtgenote Bernadette Chiracs vaste chauffeur om de president ‘s nachts naar een andere bestemming te vervoeren dan naar huis. Presidentskandidaten worden door de Fransen ook wel getypeerd als “grote roofdieren”. Seksuele vraatzucht hoort erbij.”

“Maar al deze verhalen zijn van een andere orde dan beschuldigingen van aanranding en verkrachting, ook in Frankrijk. En ze komen op een heel pikant moment. Heel Frankrijk ging er vanuit dat Strauss-Kahn zich op 28 juni verkiesbaar zou stellen voor de Parti Socialiste. Hij is de favoriet en het grootste zwaargewicht die Sarkozy tegenover zich kan krijgen. Dit voorval kan daarom veel gaan betekenen in de Franse verkiezingen. Het is een enorme gebeurtenis voor zijn carrière.”

Wat te denken van de geruchten over een mogelijke set-up van Sarkozy en de zijnen?

“Elke gedachte over een set-up is speculatie op dit moment. In 2006, toen Strauss-Kahn ook in de race was om socialistisch presidentskandidaat te worden – hij verloor die strijd toen – werd door campagnemedewerkers van Sarkozy gezegd dat Strauss-Kahn door teveel schandalen achtervolgd zou worden om ooit echt president te worden. Vorige week kwam hij in opspraak door een foto waarin hij uit een Porsche stapte. Linkse media concludeerden onmiddellijk dat Strauss-Kahn een “niet-socialistisch leven” leidt. Hoe dan ook is voorzichtigheid in de kwestie geboden, nu politieonderzoek nog moet plaatsvinden. Laten we zeggen: we zijn erg benieuwd naar zijn verhaal.” - René Moerland

Dominique Strauss-Kahn (L) en zijn echtgenoot, de Franse journaliste Anne Sinclair worden gefotografeerd op 28 april in Parijs. De luxe en losbandige levensstijl van Strauss-Kahn stuit regelmatig op kritiek. Foto AFPDominique Strauss-Kahn (L) en zijn echtgenoot, de Franse journaliste Anne Sinclair worden gefotografeerd op 28 april in Parijs. De luxe en losbandige levensstijl van Strauss-Kahn stuit regelmatig op kritiek. Foto AFP

Eerder deze maand kwam Strauss-Kahn ongelukkig in het nieuws toen hij werd gefotografeerd samen met zijn vrouw Anne Sinclair in een zwarte Porsche Panamera S. ‘La gauche caviar’, oftewel kaviaarlinks, zo luidde het commentaar van critici. Het was onmiddellijk voer voor de Franse pers. Volgens Strauss-Kahn is hij het slachtoffer van een vuile campagne. Hij klaagde de Franse krant France Soir aan omdat zij vrijdag een verhaal brachten over zijn levenswandel, waarin onder meer wordt geschreven over zijn huizen in Parijs en zijn villa’s in Marrakesh en Washington.

Strauss-Kahn werd directeur van het IMF in 2007. Daarvoor was hij lid van het Franse Assemblée, het parlement, en professor aan het Institut d’Etudes Politiques in Parijs.