Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV-lijsttrekker Eerste Kamer in dubieuze drugszorg

Machiel de GRaaf bij het Een Vandaag-lijsttrekkersdebat eind februari. Foto NRC / Bas Czerwinski

De lijsttrekker van de PVV in de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, is medeoprichter van een omstreden verslavingsbureau in Den Haag. Het bedrijf met de naam Expertcleanics behandelt verslaafden met Tetlong-250, een injecteerbaar geneesmiddel dat niet is toegelaten in de EU. Maar omdat het middel wordt voorgeschreven en verstrekt in Oekraïne, maakt het bedrijf zich niet schuldig aan een strafbaar feit.

De Graaf begeleidde patiënten persoonlijk

De Graaf zelf was tot voor kort nauw betrokken bij het bedrijf. Samen met eigenaar Frans Geert de Groot heeft de lijsttrekker meerdere cliënten persoonlijk begeleid bij de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek door Janneke Donkerlo voor NRC Handelsblad. De levenspartner van de PVV’er is secretaris van Expertcleanics.

In hoeverre PVV-leider Geert Wilders van de activiteiten op de hoogte is, is niet duidelijk. De partij wil niet reageren. Fleur Agema, vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer: “Er is al zoveel negatief nieuws over de PVV.”

Voorstander van ‘harde aanpak’

Sinds Machiel de Graaf lijsttrekker is voor de PVV in de Eerste Kamer – na de verkiezingen van 23 mei zal hij er zitting in nemen – begeleidt hij zelf geen patiënten meer. “Ik wil al mijn tijd vrijmaken voor de politiek. Daarnaast is het niet gezond een bedrijf te verbinden aan welke politieke partij dan ook. Dat zijn twee verschillende werelden.”

Bovendien is verslavingszorg niet een onderwerp waar De Graaf zich als PVV’er mee wil profileren, zegt hij. Als kandidaat-senator is De Graaf voorstander van een “harde aanpak” van drugsverslaafden. Zijn naam is inmiddels van de site van het bureau verwijderd. Wel laat hij weten zonodig bereikbaar te zijn “voor marketingadvies”.

Update 13.34 uur: PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie op de hoogte te zijn van de eerdere activiteiten van De Graaf en maakt zich er niet druk om. “Het is volkomen legaal. Niks aan de hand dus. Jammer dat roddel- en achterklapblaadje NRC niks beters te doen heeft.”