Polen stapt naar rechter als Nederland werkloze Polen uitzet

Polen stapt naar het Europese Hof van Justitie als werkloze Polen Nederland uit moeten. Dat zegt een Poolse minister vandaag in de krant Gazeta Wyborcza.

Met de opstelling van de minister verscherpt Polen zijn standpunt over het plan van minister van Sociale Zaken Henk Kamp om buitenlanders die niet in hun onderhoud kunnen voorzien het land uit te zetten. Als Nederland de toegang van Polen tot de arbeidsmarkt beperkt, komt Polen in actie, kondigt minister van Werkgelegenheid Jolanta Fedak nu aan:

“Het kan niet zo zijn dat een land eerst belastingen int van buitenlanders die in het land werken, en ze daarna het recht op sociale zekerheid ontzegt als ze hun baan kwijtraken.”

De minister van de Poolse Volkspartij kondigt verder aan dat de gelijke behandeling van werknemers uit de oude en nieuwe landen van de Europese Unie bovenaan de agenda van haar ministerie staat. Polen is vanaf juli zes maanden lang voorzitter van de EU.

Europeanen die langer dan drie maanden in Nederland werken, kunnen nu in principe nog aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Ook nu kan dat al gevolgen hebben voor iemands verblijfsstatus. De maatregelen die de coalitie van VVD en CDA in april aankondigde, hebben als doel de duimschroeven aan te draaien.