Opnieuw doden bij Homs, Syriërs vluchten naar Libanon

In Griekenland woonachtige Syriërs protesteerden gisteren in Athene tegen het regime van president Al-Assad. Foto Reuters / John Kolesidis

Bij het neerslaan van een anti-regeringsdemonstratie nabij de Syrische stad Homs zijn volgens een ooggetuige vanochtend drie doden gevallen. Ondertussen vluchten steeds meer Syriërs naar buurland Libanon.

Een ooggetuige zei aan het einde van de ochtend tegen persbureau AFP dat de drie doden vielen nadat ordetroepen het vuur openden op betogers in het plaatsje Tall Kalakh, dat vlakbij de centrale stad Homs ligt. Naast de doden is volgens de ooggetuige een onbekend aantal gewonden gevallen.

Door het aanhoudende geweld vluchten steeds meer Syriërs naar buurland Libanon. Libanese veiligheidsfunctionarissen meldden aan persbureau AP dat er vanochtend tientallen mensen, onder wie gewonden, de grens passeerden. De afgelopen weken hebben volgens Libanon al honderden Syriërs hun land ontvlucht.

De Verenigde Staten verklaarden vannacht “woedend” te zijn over de voortdurende onderdrukking Syrië. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Amerika studeert op mogelijkheden om de druk op het regime van president Al-Assad te verhogen. De VS hebben de afgelopen weken nog niet opgeroepen tot het aftreden van de president.

Het Syrische regime beloofde gisteren dat het de komende dagen een ‘nationale dialoog’ zal houden om de gebeurtenissen in het land te bespreken. Volgens ooggetuigen kwamen er gisteren bij ingrijpen door ordetroepen minstens zes mensen om het leven bij protesten in Damascus, Homs en Deraa.