Nederlandse Tamils financierden strijd Tijgers op Sri Lanka

Muurschildering in Colombo, Sri Lanka die herinnert aan de kwarteeuw durende oorlog met de Tijgers waarbij duizenden burgerdoden vielen. Foto Reuters / Andrew Caballero

Nederlandse Tamils hebben volgens het Openbaar Ministerie een prominente rol gespeeld bij de financiering van de strijd van de terroristische organisatie Tamil Tijgers in Sri Lanka. De Tijgers hadden Tamils in Nederland “in een ijzeren greep” en dwongen hen om ‘oorlogsbelasting’ te betalen.

Bij een huiszoeking in een woonhuis in Schagen heeft de politie beslag gelegd op de gedetailleerde financiële administratie van de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE). Hoofdboekhouder en “internationaal kopstuk” van de LTTE (wiki) is volgens justitie de 52-jarige Ramachandran S.. Hij coördineerde volgens de politie wereldwijd bestedingen van 136 miljoen euro.

Subsidies van gemeenten

Justitie denkt ook de vermeende leider van de Nederlandse tak van de Tamil Tijgers te hebben opgepakt. Het gaat om de 46-jarige Srirangam R. uit Den Haag. De verdachte Tamils kwamen hier ruim twintig jaar geleden als vluchteling. De nationale recherche is al twee jaar bezig met een onderzoek naar verboden activiteiten van de Tamil Tijgers.

Uit onderzoek blijkt volgens justitie dat de LTTE de Nederlandse Tamils “in een ijzeren greep houdt”. Tamils worden systematisch afgeperst, zo staat in justitiële documenten van het onderzoek met de codenaam ‘Koninck’ waar NRC Handelsblad over beschikt. Frontorganisaties van de LTTE hebben volgens de politie subsidies van gemeenten ontvangen. De recherche zegt ook dat er in Nederland “een netwerk is van 21 Tamilscholen waar de gewapende strijd voor een eigen staat wordt verheerlijkt”.

Represailles bij weigering betaling ‘oorlogsbelasting’

De verdachten hadden lijsten met de namen van alle Tamil-families in Nederland en hielden bij wie ‘oorlogsbelasting’ betaalde. Bij weigering dreigden represailles. In Nederland wonen tienduizend Tamils.

Door het politieonderzoek hebben vrijwel alle verenigingen van Tamils in Nederland hun activiteiten gestaakt. Vijf Tamilclubs zijn aangemerkt als verdachte. Websites van Tamils zijn opgeheven, contacten met de buitenwereld worden gemeden.

Wat is het verhaal achter de strijd van de Tijgers in Sri Lanka, de langste burgeroorlog die Azië ooit kende?

Door veelvuldige aanslagen werden de Tamil Tijgers in 2006 door de Europese Unie geplaatst op de lijst van terroristische organisaties. Woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket zegt dat in principe in september de eerste strafzaken tegen verdachte Tamils beginnen.

Voor reacties of meer informatie over dit onderwerp kunt u via onderstaande ‘mail de redacteur’-functie contact opnemen met onze redacteur Marcel Haenen.