Menno Snel naar het IMF

De nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij het IMF maakte carrière bij het ministerie van Financiën. Hij werkte mee aan de Zalmnorm.

Menno Snel (40) wordt de nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF)in Washington. Hij volgt Age Bakker op.

Snel, nu werkzaam bij pensioenuitvoerder APG, is door het kabinet per 1 oktober benoemd bij het IMF. Hij neemt daar een van de 24 zetels van het dagelijks bestuur in.

Het Internationaal Monetair Fonds is het samenwerkingsverband van 187 landen dat wereldwijd naties te hulp schiet die in financiële problemen raken, zoals nu Griekenland, Ierland en Portugal. Het IMF is in 1944 opgezet om financiële en monetaire stabiliteit wereldwijd te bevorderen. Nederland en België zijn nu beide vertegenwoordigd bij de mondiale organisatie, maar Europa moet op termijn twee van de huidige acht zetels inleveren.

Menno Snel is relatief jong. Dat was hij ook al bij eerder benoemingen. Op zijn 33ste werd hij plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken op het ministerie van Financiën. Hij studeerde monetaire economie in Groningen en zat in het bestuur van studentenvereniging Albertus Magnus. Snel studeerde in 1994 af op ‘De invoering van de ECU’, de toenmalige benaming van de Europese eenheidsmunt.

Na zijn eerste baan bij MeesPierson werkte hij 14 jaar op het ministerie van Financiën. Daar gaf hij vorm aan de Zalmnorm, het begrotingsbeleid dat Gerrit Zalm (VVD) introduceerde. Onder Wouter Bos (PvdA) hield hij zich bezig met vergroening van belastingen en belastingconcurrentie tussen Europese lidstaten.

Hij werd in 2009 directeur strategie bij APG en onderhield contacten in Den Haag en Brussel.