Hij: 'Liever een biefstuk dan macaroni'

Auke Dorssers (25), internationaal vrachtwagenchauffeur:

„Mijn bruto uurloon gaat nergens over. Werkte ik van negen tot vijf, dan zou ik zo’n 1.400 euro verdienen. Ik moet het echt van de weekend-, nacht- en overurenvergoeding hebben. Zo krijg ik op zondag 200 procent uitbetaald. Gelukkig is mijn werk mijn hobby. Ik voel me vrij en machtig achter het stuur. Ik ben de koning van de weg als ik tussen de besneeuwde bergtoppen van de Alpen rijd.

„Eten doe ik altijd in restaurants. Anders kom ik de vrachtwagen helemaal niet uit. Ik krijg wel een overnachtingsvergoeding van 43,92 euro, maar daar moet ik ook overdag van rondkomen. Ik ga geen macaroni opwarmen in de magnetron als ik een goeie biefstuk kan eten in een restaurant. Dat kost me zo’n 100 euro per week.

„In mijn omgang met geld ben ik het tegenovergestelde van Dorien. Als ik iets wil, koop ik het. Ik wilde laatst nieuwe velgen voor mijn personenauto, maar dat snapte ze niet. Voor haar is een auto een gebruiksvoorwerp. Voor mij is het een hobby. Dus dan wacht ik een paar weken en koop ik die velgen alsnog. Dorien heeft verstand van geld. Ik heb mijn geldzaken nooit zelf geregeld. Ik ben blij dat zij het doet. Was zij hetzelfde als ik, dan was het een puinhoop geworden. Haar zuinigheid irriteert me nooit. Ik vind het knap hoe ze het allemaal voor ons regelt.

„Ik verdien meer dan mijn vrienden. Niemand van hen heeft al zo’n huis als wij. Als ze horen wat ik verdien, zeggen ze: ‘Wow, hoe kan dat, dat is dubbel zoveel als ik!’ Maar ze bedenken dan niet dat ik het dubbele aantal uren werk.”

Anne Dohmen