Gemoedelijke sfeer op CU-congres ondanks scherpe moties

Fractievoorzitter Slob en vertrekkend partijleider Rouvoet op het terras na een gezamenlijke persconferentie op 29 april. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

De leden van de ChristenUnie hebben op het partijcongres in Ede voor een motie gestemd die het partijbestuur oproept ‘om de bevlogenheid, passie en de spiritualiteit in onze partij een centrale plaats te geven’. Ook willen de leden de PVV als gewone partij behandelen.

Het congres, dat later vanmiddag afscheid neemt van partijleider Rouvoet, stelde dat het bestuur meer moet luisteren naar de afdelingen binnen de partij. Volgens onze politiek redacteur Pieter van Os, die aanwezig is op het congres, is het al met al “een zeer brave toestand”, ondanks het kritische rapport dat de commissie-Schipper over de verkiezingsnederlaag van vorig jaar schreef.

De CU-leden schaarden zich achter een motie die waarin de indiener klaagt dat “de politieke vertegenwoordigers” van de ChristenUnie te vaak hun afkeer van de PVV kenbaar hebben gemaakt. De indieners eisen dat zij de PVV net zo behandelen als andere partijen waartegen de ChristenUnie “zich principieel verzet”, zoals D66 en GroenLinks. De indiener zei op het congres dat deze partijen misschien nog wel erger zijn. “De PVV discrimineert moslims, D66 christenen”.

De ChristenUnie nam vanochtend ook afscheid van senator Egbert Schuurman. Volgens Van Os komt dat afscheid wegens de hierboven beschreven motie op een pikant moment:

“Juist Schuurman heeft zich de laatste jaren heel kritisch uitgelaten over de PVV en de gedoogconstructie die VVD en CDA met de partij zijn aangegaan. Ook heeft hij gezegd dat het hart van christenen per definitie links klopt.”

Het congres van de ChristenUnie is vanaf 14.30 uur rechtstreeks te volgen op Politiek24.