Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Echtgenote Mubarak nu ook in ziekenhuis na verhoor

Zowel Hosni als Suzanne Mubarak worden nu vastgehouden op verdenking van verrijking middels machtsmisbruik. Foto AFP / Cris Bouroncle

De vrouw van de afgezette Egyptische president Hosni Mubarak ligt sinds gisteren in hetzelfde ziekenhuis als haar echtgenoot. Suzanne Mubarak werd opgenomen nadat ze een hartaanval kreeg toen ze hoorde dat ze twee weken in hechtenis zou worden genomen. Ze wordt ervan verdacht zichzelf op corrupte wijze en via de macht van haar man te hebben verrijkt. Hosni Mubarak werd vorige maand al opgenomen met gezondheidsklachten.

Volgens het ziekenhuis in Sharm-el-Sheikh is haar situatie niet stabiel. De 70-jarige Suzanne werd een dag eerder voor het eerst ondervraagd na de beschuldiging van corruptie. Sinds Hosni Mubarak op 11 februari werd afgezet na een volksopstand wordt geprobeerd diverse leden van zijn regime terecht te stellen.

De verwachting is dat Suzanne Mubarak in het ziekenhuis zal blijven zolang dat nodig is. Daarna wordt ze overgeplaatst naar een vrouwengevangenis in Kairo. De vrouw werd de afgelopen jaren een steeds prominenter figuur in Egypte.

Ze bemoeide zich met de promoties van topambtenaren en steunde de beoogde opvolging van de president door hun zoon Gamal. Scholen en instituten die haar naam droegen werden de laatste jaren veelvuldig opgericht.