De grommende vis

Mensen zingen en praten door de lucht te laten trillen met twee stembanden. De kikvorsvis laat de lucht op precies dezelfde manier trillen, ontdekten onderzoekers. Maar het dier gebruikt daarvoor zijn twee zwemblazen, in plaats van stembanden. Zo kan hij piepen en grommen, net zoals andere dieren. Foto Silke Baron
Mensen zingen en praten door de lucht te laten trillen met twee stembanden. De kikvorsvis laat de lucht op precies dezelfde manier trillen, ontdekten onderzoekers. Maar het dier gebruikt daarvoor zijn twee zwemblazen, in plaats van stembanden. Zo kan hij piepen en grommen, net zoals andere dieren. Foto Silke Baron Silke Baron

Alle mensen kunnen zingen. De een wat mooier dan de ander, maar toch. Vogels zingen natuurlijk ook. Maar hoe zit het met vissen? Kunnen die zingen? Of praten? In het aquarium lijkt het altijd stil. Toch zijn er vissen die geluid maken. Neem de kikvorsvis. Mensen zingen en praten door de lucht te laten trillen met twee stembanden. De kikvorsvis laat de lucht op precies dezelfde manier trillen, ontdekten onderzoekers. Maar het dier gebruikt daarvoor zijn twee zwemblazen, in plaats van stembanden. Zo kan hij piepen en grommen, net zoals andere dieren. Lucas Brouwers