Bezoek aan Witte Huis levert geen erkenning Libisch verzet op

Jebril, derde van links, en Donilon, tweede van rechts, tijdens de ontmoeting tussen delegaties van het Witte Huis en het Libische verzet. Foto Reuters / Samantha Appleton

De Libische Nationale Raad was vannacht Nederlandse tijd welkom op het Witte Huis. Ja, de opstandelingen uit Libië zijn “legitieme en geloofwaardige” gesprekspartners, vond veiligheidsadviseur Tom Donilon. Maar erkenning voor de Raad als wettige regering zat er desondanks niet in voor de uit Benghazi overgekomen delegatie, zo meldt Reuters.

De erkenning is juist zo gewenst door de Libische Nationale Raad. Nu de situatie in Libië ondanks weken van NAVO-steun op een patstelling is uitgelopen, zou een dergelijk gebaar van Amerika het moreel van de anti-Gaddafistrijders op peil kunnen houden.

Amerika heeft laten weten dat erkenning van de overgangsraad nog steeds onderwerp van gesprek is binnen het Witte Huis. “Terwijl we de banden met de Libische oppositie versterken, blijven we de mogelijkheden van de Libische Nationale Raad monitoren.” Jebril vroeg ook om een deel van de miljarden aan bevroren tegoeden die aan Gaddafi gelieerd worden vrij te geven. Dit geld moet dan gebruikt worden om de oppositie te versterken. Amerika erkent volgens Reuters de “beroerde humanitaire situatie” van de opstandelingen, maar bekijkt nog hoe het eventueel vrijgeven van tegoeden vorm moet krijgen.

Vandaag brengt voorman van de rebellen, Mahmoed Jebril, een bezoek aan Nicolas Sarkozy. Frankrijk is een van de weinige staten die de Libische opstandelingen als wettige regering erkent. Verder hebben Italië, Gambia en Qatar dat gedaan.