‘Zestien doden bij NAVO-aanval in Libische stad Brega’

Een Libische opstandeling op een pick-up in Brega, begin april. Foto Reuters / Andrew Winning

Bij een luchtaanval van de NAVO bij de oostelijke oliestad Brega zijn volgens de Libische staatstelevisie zestien mensen gedood. De NAVO heeft het plaatsvinden van de aanval nog niet bevestigd.

Naast zestien doden zouden er zo’n veertig mensen gewond zijn geraakt bij de aanval, die volgens de staats-tv een pension als doel had. Daar zouden geestelijken op het moment van de aanval een religieuze bijeenkomst hebben gehouden. De meeste slachtoffers zouden dan ook geestelijken zijn.

Op het propagandakanaal van Gaddafi’s regime waren beelden te zien van negen lichamen. Het is niet onafhankelijk na te gaan of dit daadwerkelijk slachtoffers van het bombardement waren.

De NAVO heeft het plaatsvinden van de aanval nog niet bevestigd. Wel zei een een woordvoerder op een persbriefing in Napels dat de organisatie “geavanceerde middelen” gebruikt om het maken van burgerslachtoffers te voorkomen.

Gisteren beschuldigde het Libische regime de NAVO ook al van het maken van burgerslachtoffers. Bij een aanval op de compound van Gaddafi in Tripoli kwamen volgens de Libiërs zes mensen om.

Lees in onze digitale editie de speciale bijlage ‘Arabisch ontwaken’ die vandaag bij NRC Handelsblad is verschenen.