Wat staat er níét in het verslag?

Uit het jaaroverzicht Koninklijk Huis blijkt dat Máxima en Willem-Alexander vorig jaar zeven informele diners op De Eikenhorst organiseerden om te praten over de toekomst van Nederland. Dat de koningin drieduizend Koninklijke Besluiten ondertekende. En dat zij 42 nieuwe ambassadeurs ontving. Maar wordt de burger ook echt wijzer van die informatie?

Niet echt, want er is veel informatie weggelaten. Behalve de totale begroting voor het Koninklijk Huis (ongeveer 110 miljoen euro) ontbreekt in de financiële begroting eveneens het eigen vermogen van de Oranjes. Uitkeringen aan leden van het Koninklijk Huis zijn namelijk openbaar, maar hun vermogen is net als bij andere Nederlanders een privézaak.

Het geheimhouden van het eigen vermogen van de koninklijke familie staat een gezond politiek debat over de begroting van de Oranjes in de weg, vindt hoogleraar strafrecht Wim Voermans. „Stel de koningin heeft een eigen vermogen van enkele miljarden – daarover wordt gespeculeerd. Is het dan noodzakelijk dat ze een inkomen van 8 ton toucheert? Om de politieke discussie over die vraag te kunnen voeren, moet je het eigen vermogen wel eerst kennen.”

Ook staan er veel activiteiten van de leden van het Koninklijk Huis niet in het verslag vermeld. Wegens ruimtegebrek is gekozen voor een „evenwichtige selectie”, zegt de Rijksvoorlichtingendienst. Onvermeld blijft bijvoorbeeld de aanwezigheid van koningin Beatrix bij de Bilderbergconferentie, een jaarlijkse besloten internationale bijeenkomst voor politici en bedrijfsleven. Voermans: „Als het Koninklijk Huis echt transparant wil zijn, meldt het ook gewoon de aanwezigheid van de koningin bij zo’n belangrijke bijeenkomst.”