Voetballiefhebbers hopen op FC Twente

08-05-2011, Rotterdam. Bekerfinale tussen FC Twente en Ajax. Twente supporters vieren het winnende doelunt van Marc Janko Foto Bas Czerwinski
08-05-2011, Rotterdam. Bekerfinale tussen FC Twente en Ajax. Twente supporters vieren het winnende doelunt van Marc Janko Foto Bas Czerwinski Feestende Twente-supporters afgelopen zondag nadat de Enschedeërs de bekerfinale wonnen van Ajax. Foto NRC / Bas Czerwinski

De meeste voetballiefhebbers denken en hopen dat FC Twente zondag landskampioen wordt. 63 procent van de eredivisievolgers denken dat de Tukkers in de Arena gelijkspelen of winnen. 59 procent hoopt dat. Dit is lichtelijk opvallend, omdat Ajax veel meer supporters heeft in Nederland dan Twente.

Net als vorig jaar heerst er echter weer een landelijke antipathie jegens de ploeg van trainer Frank de Boer. 43 procent wil absoluut niet dat Ajax kampioen wordt, tegen over 15 procent die Twente de titel misgunt. Een en ander blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond.

Ajax zonder El Hamdaoui

De Boer denkt echter dat zijn ploeg het kunstje zondag gaat flikken. Tegenover NuSport.nl wijst hij op het thuisvoordeel “Vergeet ons publiek niet. Dat is toch een enorm voordeel. Ik denk echt dat we FC Twente verslaan”, zei de coach die zondag zijn 41e verjaardag viert.

Dat moet dan wel zonder de topaankoop van afgelopen zomer Mounir El Hamdaoui. De spits is er al enkele weken niet bij en leeft in onmin met De Boer. De 26-jarige El Hamdaoui kampt met een hamstringblessure en moest vanmiddag opnieuw de groepstraining aan zich voorbij laten gaan. FC Twente is volledig fit, alleen bankzitter Oguchi Onyewu is een twijfelgeval.

Volop belangstelling media

Ajax mist naast El Hamdaoui Rasmus Lindgren en Bruno Silva. Eerste doelman Maarten Stekelenburg ontbreekt ook. Ajax hoopt hem tot de zomer van 2015 te binden, maar de doelman van Oranje heeft al te kennen gegeven het liefst te vertrekken naar een buitenlandse club.

De kraker tussen Ajax en FC Twente wordt zondag door 23 camera’s van Eredivisie Live in beeld gebracht. De tv-ploeg bestaat uit tachtig mensen, meldt de Volkskrant. Uit binnen- en buitenland komen bijna honderd journalisten op de ontknoping van de eredivisie af.

Vrouwen FC Twente al kampioen

Gisteravond won het vrouwenelftal van Twente al het kampioenschap. Op de laatste speeldag werd Willem II met 4-1 verslagen. De Tukkers eindigen daardoor met één punt voorsprong op ADO Den Haag.

Over beide clubs valt nog wat te melden: de mannenselectie van FC Twente vliegt zondag na de beslissende competitiewedstrijd uit tegen Ajax per helikopter terug naar Enschede. Hiermee moeten onveilige situaties zoals vorig jaar op de A1 plaatsvonden worden voorkomen. Toen stroomde de snelweg vol met feestende supporters die de landstitel van Twente vierden.

Zondag volgt nrc.nl de ontknoping van de eredivisie op de voet via een liveblog.