Syrië belooft nationale dialoog na ‘rustige’ protestdag

In de stad Kafr Nabl werd vandaag gedemonstreerd tegen het regime. Foto AFP / YouTube

Het Syrische regime gaat de komende dagen in alle provincies van het land het gesprek aan met de bevolking. Dat heeft de Syrische minister van Informatie vanmiddag gezegd op de staatstelevisie.

Minister Adnan Hassan Mahmoud zei dat president Bashar Al-Assad de afgelopen dagen ontmoetingen heeft gehad met lokale functionarissen en tijdens die ontmoetingen gesproken heeft over de ontwikkelingen in Syrië. De komende dagen moet in het hele land een ‘nationale dialoog’ plaatsvinden. De precieze aard en inhoud daarvan zijn onduidelijk.

De aankondiging van een nationale dialoog komt aan het einde van een nieuwe protestdag in Syrië, die rustiger lijkt te zijn verlopen dan voorgaande vrijdagen. Volgens ooggetuigen kwamen er bij ingrijpen door ordetroepen minstens zes mensen om het leven bij protesten in Damascus, Homs en Deraa.

In de hoofdstad vonden vandaag drie verschillende betogingen plaats. Volgens persbureau AP waren het de grootste demonstraties in Damascus tot nu toe. Bij ingrijpen door ordetroepen vielen daar volgens ooggetuigen twee doden. In de wijk Zahra werd traangas ingezet om een menigte uiteen te drijven.

Volgens mensenrechtenorganisaties bedraagt het aantal doden sinds het begin van de opstand, medio maart, inmiddels 775. Duizenden demonstranten werden gearresteerd in de afgelopen twee weken.