Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Strafhof vaardigt maandag arrestatiebevel voor Gaddafi uit’

Gaddafi in augustus vorig jaar tijdens een bezoek aan Italië. Foto Reuters / Max Rossi

Het Internationaal Strafhof vaardigt aanstaande maandag een arrestatiebevel voor de Libische leider Gaddafi uit. Dat meldde een Spaanse radiozender vanavond op basis van bronnen rond het Strafhof.

Een woordvoerder van het Strafhof bevestigde vanavond tegenover persbureau Reuters dat het maandag drie arrestatiebevelen uitvaardigt, maar wilde nog niet zeggen om welke personen het gaat. Volgens de Spaanse radiozender betreft het naast Gaddafi zijn zoon Saif Al-Islam Gaddafi en het hoofd van de Libische inlichtingendienst Abdullah Al-Senussi.

Bronnen rond het Strafhof zeggen dat de drie zullen worden aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo zou een honderd pagina’s tellende aanklacht hebben opgesteld met getuigenissen over de repressie in Libië van de afgelopen maanden. Naast teksten zouden ook foto’s en filmmateriaal aan de aanklacht zijn toegevoegd.

De rechters bij het Internationaal Strafhof moeten de aanklacht van Moreno Ocampo goedkeuren. Zij nemen daarover vermoedelijk binnen tien dagen na het indienen van de aanklacht een beslissing.

Het is onwaarschijnlijk dat Gaddafi na indiening van de aanklacht snel zal worden gearresteerd, omdat het onduidelijk is waar de Libische leider verblijft. Vanavond nog liet Gaddafi van zich horen in een audioboodschap. Daarin ontkende hij geruchten dat hij gewond is geraakt bij het NAVO-bombardement dat gisteren zijn compound trof.