SP: Máxima gewoon koningin want dat vinden de mensen leuk

Archiefbeeld van de prinses.
Archiefbeeld van de prinses. Foto AFP / Stan Honda

De SP sluit zich niet aan bij de roep van PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren om de titel koningin exclusief te houden voor een vrouwelijke vorst. Kamerlid Ronald van Raak zegt tegenover ANP dat veel Nederlanders het “leuk” vinden dat Máxima koningin wordt. “Er is geen reden om te breken met tradities.”

De drie linkse partijen vinden het niet meer dan deze tijd dat de vrouw van de koning automatisch koningin wordt, schreef het Nederlands Dagblad vanochtend. Ze vinden bovendien dat mannen en vrouwen gelijke behandeling verdienen en dat het daarom raar is dat prins Claus als echtgenoot van Beatrix destijds geen koning mocht worden en Máxima straks wel koningin.

Met de SP en de PVV zou een Kamermeerderheid ontstaan voor het plan. Het standpunt van de PVV is nog niet bekend.

Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de PvdD wil de politieke invloed van de koning(in) beperken, maar premier Rutte (VVD) wil niet tornen aan de positie van het staatshoofd. SP, D66 en GroenLinks zijn voorstander van een louter ceremonieel koningschap.