Pakistan: 80 doden bij 'wraakactie' voor Bin Laden

Bij een dubbele zelfmoordaanslag op een opleidingscentrum voor paramilitairen in het noordwesten van Pakistan zijn vanmorgen zeker tachtig doden gevallen. De Pakistaanse Talibaan heeft de aanslagen opgeëist. Het zou gaan om een eerste wraakactie voor het doden van Al-Qaeda-leider Osama bin Laden, bij een geheime Amerikaanse operatie anderhalve week geleden.

In de stad Charsadda reed volgens ooggetuigen een zelfmoordenaar op een motorfiets vlak na zonsopgang in op rekruten die zich bij de hoofdingang van het opleidingscentrum hadden verzameld, mogelijk om met verlof te gaan hoewel andere bronnen melden dat ze op weg waren naar hun diploma-uitreiking. Een tweede terrorist zou zich daarna bij de ingang hebben opgeblazen.

Onder de doden bevinden zich volgens de politie voornamelijk rekruten. Maar er zou ook een aantal burgers zijn omgekomen, melden ooggetuigen. Een arts zei dat in een ziekenhuis nog 117 gewonden lagen, van wie 40 in kritieke toestand.

„Dit is onze wraak voor wat er in Abottabad is gebeurd”, zei woordvoerder Ahsanullah Ahsan van de Pakistaanse Talibaan telefonisch na de aanslagen. In die stad, op drie uur rijden van Charsadda, werd op 2 mei Bin Laden in zijn huis doodgeschoten door Amerikaanse Navy SEALs. Volgens Ahsan zullen er nog meer en grotere aanslagen volgen „voor het martelaarschap van Bin Laden”, zowel in Pakistan als in Afghanistan.

De aanslag is de zwaarste in Pakistan sinds de dood van Bin Laden. De laatste grote aanslag dateert van 3 april, toen twee Pakistaanse Talibaan zichzelf opbliezen bij een islamitisch heiligdom in de centrale stad Lahore. Bij die aanslag vielen 42 doden.

De aanslag onderstreept dat terreurgroepen nog altijd een grote bedreiging vormen voor Pakistan zelf, ook al zijn er sterke verdenkingen dat Bin Laden op zijn minst bescherming genoot van het Pakistaanse leger en de geheime dienst. Een van vrouwen Bin Laden zou vorige week tegen Pakistaanse ondervragers hebben gezegd dat Bin Laden, voordat hij in Abottabad ging wonen, twee jaar in een nabijgelegen dorpje woonde van nog geen 250 huizen.

Het trainingscentrum in Charsadda, de Frontier Constabulary, traint soldaten voor een slecht uitgeruste eenheid die in het grensgebied strijd levert met de Pakistaanse Talibaan en andere, aan Al-Qaeda gelieerde groeperingen. Het opleidingscentrum wordt mede gefinancierd door de VS. Dergelijke trainingscentra en bases van de veiligheidsdiensten zijn vaker doelwit van terreuracties.

De straat voor het centrum lag na de aanslag, waarbij volgens de politie 6 tot 8 kilo TNT werd gebruikt, vol met plassen bloed en lichaamsdelen. Bij de andere aanslag werden spijkers en kogellagers gebruikt. Tien minibusjes waarin volgens een lokale fruitverkoper rekruten hun bagage laadden, werden volledig vernield. (Reuters, AP, AFP)