‘Onenigheid binnen FNV over pensioenen voorbij’

Jongerius dinsdagnacht na afloop van een tien uur durend beraad over de pensioenen. Foto NRC Handelsblad / Olivier Middendorp

De interne verdeeldheid binnen vakcentrale FNV over het nieuwe pensioenstelsel is voorbij. FNV-voorzitter Agnes Jongerius maakte ongeveer een half uur geleden bekend dat de bonden vandaag na dagen van onderhandelen weer op één lijn zitten.

De verschillende bonden die bij de FNV aangesloten zijn verschilden van mening over de toekomst van het pensioenstelsel. Daarover had de FNV een principe-akkoord gesloten met de werkgevers, maar onder meer FNV Bondgenoten, de grootste vakbond binnen de FNV, was niet tevreden met het akkoord. FNV Bondgenoten vond dat werknemers te veel risico liepen van de investeringen van pensioenfondsen.

De FNV slaagde er in de nacht van maandag op dinsdag na tien uur onderhandelen nog niet in om overeenstemming te bereiken.

NRC-redacteur Jos Verlaan schreef dinsdag in NRC Handelsblad dat FNV Bondgenoten met zijn hevige verzet geïsoleerd was komen te staan:

“Gisteren werd duidelijk dat Bondgenoten geïsoleerd stond”, zegt een onderhandelaar. Ook ‘natuurlijke partners’ van Bondgenoten als AbvaKabo FNV en FNV Bouw, steunden voorzitter Van der Kolk niet. Jongerius kan dus rekenen op steun van een tweederde meerderheid binnen de vakcentrale „De irritatie over de starre houding van Bondgenoten is groot. Het is dat de persoonlijke verhoudingen tussen de onderhandelaars goed is. Anders was de vakcentrale al lang uit elkaar gespat.”

Eerder in het onderhandelingsproces stond FNV Bondgenoten nog niet zo geïsoleerd, schrijft Verlaan:

“Het isolement van Bondgenoten binnen de vakcentrale was, voorafgaand aan de onderhandelingen gisteren, geen vanzelfsprekendheid. Begin april trokken Bondgenoten en AbvaKabo nog gezamenlijk op met de eis dat onderhandelingen met de werkgevers over een nieuw pensioenstelsel tijdelijk moesten worden stil gelegd. Bestuurders van beide bonden hadden publiekelijk zelfs opgeroepen om alle bereikte onderhandelingsresultaten af te keuren en een ‘pensioenopstand’ te ontketenen.”