Onderzoek naar reduceren hiv-besmetting levert doorbraak op

Dragers van het aids veroorzakende hiv kunnen door zo spoedig mogelijk aidsremmers te nemen het risico op besmetting van anderen drastisch reduceren. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. Deze conclusie zou dermate baanbrekend zijn dat de resultaten direct zijn geopenbaard.

Het onderzoek, waarbij patiënten op vier continenten worden gevolgd, loopt tot 2015. Omdat de behandeling van de met hiv besmette personen zo goed aansloeg, traden de onderzoekers gisteren al naar buiten. Vaak krijgen patiënten pas medicijnen wanneer hun gezondheid achteruit gaat; de onderzoekers begonnen de medicatie echter zo vroeg mogelijk na besmetting.

“De bevindingen van deze studie geven sterke aanwijzingen dat het behandelen van een individu met antiretrovirale geneesmiddelen (remmers, red.) in een vroeg stadium een aanzienlijke invloed heeft op het verminderen van het risico van overdracht van hiv op hun seksuele partner.” - Dr. Anthony Fauci van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Allergieën en Infectieziekten.

De kans op besmetting van anderen zou worden teruggebracht met niet minder dan 96 procent. Een onafhankelijk panel zegt na het bekijken van de tussentijdse resultaten dat er duidelijke aanwijzingen zijn gevonden die deze bewering ondersteunen, meldt Reuters.