Hof: afkorting ACAB was in 2007 toch geen belediging

A demonstrator sprays the "Anarchy" symbol above the acronym "ACAB", generally used for the slogan "All Coppers (Police) Are Bastards" on the side of a Police vehicle as Police and protesters clash in central London on March 26, 2011, during a mass demonstration against government financial cuts. Hundreds of thousands of demonstrators marched in London in protest at the government's austerity measures, amid a heavy police presence that failed to stop outbreaks of violence.Huge crowds thronged the streets of the British capital holding banners and playing music in the demonstration against spending cuts introduced by the Conservative-Liberal Democrat coalition to tackle a record deficit AFP PHOTO / CARL COURT
A demonstrator sprays the "Anarchy" symbol above the acronym "ACAB", generally used for the slogan "All Coppers (Police) Are Bastards" on the side of a Police vehicle as Police and protesters clash in central London on March 26, 2011, during a mass demonstration against government financial cuts. Hundreds of thousands of demonstrators marched in London in protest at the government's austerity measures, amid a heavy police presence that failed to stop outbreaks of violence.Huge crowds thronged the streets of the British capital holding banners and playing music in the demonstration against spending cuts introduced by the Conservative-Liberal Democrat coalition to tackle a record deficit AFP PHOTO / CARL COURT Tijdens een demonstratie tegen bezuinigingen van de Britse regering spuit een demonstrant de afkorting ACAB op een politievoertuig. (Foto AFP / Carl Court)

De afkorting ACAB op een jack vormt geen strafbare belediging van een politieagent. Het gerechtshof in Den Haag besloot vanochtend dat de lettercombinatie geen beledigend karakter heeft, omdat het woord in 2007 niet als algemeen bekend kon worden verondersteld.

In dat jaar schreef een agent een bekeuring uit voor de lettercombinatie op een jack. Het hof komt daarmee terug op een veroordeling tot een boete van 200 euro. Eerder werd wel gevonden dat ACAB algemeen bekend was. Het hof had toen ‘vernomen’ dat de zoekmachine google op deze afkorting 174.000 verwijzingen opleverde, hoofdzakelijk naar engelstalige sites. De lettercombinatie staat voor All cops are bastards.

De Amsterdamse politierechter veroordeelde in januari drie voetbalsupporters die de aanduiding 1312 op hun shirt droegen, die zouden staan voor de letters ACAB.

Hoge Raad oordeelde al over ACAB

De Hoge Raad oordeelde echter in cassatie dat het hof te snel die algemene bekendheid had aangenomen en verwees de zaak terug. Dat zowel de agent als de drager van het jack de betekenis kenden is volgens het hof niet doorslaggevend.

Volgens juridisch redacteur van NRC Folkert Jensma betekent de uitspraak niet dat ACAB niet langer beoordeeld kan worden als belediging.

“De publiciteit rond de kwestie heeft er toe geleid dat de bekendheid dusdanig is gegroeid dat je met succes kan verdedigen dat beledigende afkorting gemeengoed is gewonden. Belediging van een ambtenaar is juridisch alleen mogelijk als bij het publiek algemeen bekend is wat er bedoeld wordt. Dat is nu meer dan in 2007 hard te maken.”

Meer over de worsteling van het OM met de beboeting van belediging op het blog Recht en Bestuur. Eerder schreef Folkert Jensma daar al over de ACAB-zaak.