Hoe zit het in het buitenland?

Het Nederlands koningshuis is niet significant duurder dan andere Europese koningshuizen, zegt koningshuisdeskundige Philip Dröge. „De Oranjes behoren wel tot de duurste koningshuizen, maar het verschil tussen de duurste en de goedkoopste is erg klein. Ze kosten bijna allemaal rond de 100 miljoen euro. Alleen het Spaanse koningshuis is goedkoper: rond de 60 miljoen. Maar ik weet niet welke kosten zijn meegerekend en welke niet. Als de beveiliging niet is meegerekend komen ze ook uit op ongeveer 100 miljoen.”

De kosten van de koningshuizen zijn niet altijd makkelijk te vergelijken. Zo is het Britse koningshuis anders gefinancierd. Ze hebben veel meer landerijen. Delen daarvan verpachten ze aan mensen, waar ze dus inkomsten uit halen. De Oranjes werden vroeger ook zo gefinancierd.

In Noorwegen kennen ze al langer een jaaroverzicht van de uitgaven van het koningshuis. Daar zijn de kosten veel verder uitgesplitst en dus doorzichtiger. Er is zelfs vermeld hoe hoog de telefoonrekening is van het Noorse koningshuis.