Het succes van slow journalism

Hoelang duurt het om een boek te produceren? Steeds korter, kunnen we concluderen.

De site ‘Byliner Originals’ publiceert een e-book van schrijver William T. Vollman waarvoor hij zich, uitgerust met rubberen keukenhandschoenen, in de verboden zone van Fukushima heeft gewaagd. Into the Forbidden Zone, A Trip Through Hell and High Water in Post-Earthquake Japan is voor 3 dollar te downloaden.

Maar wat is eigenlijk nog een boek en wat niet? Byliner.com publiceert sinds eind april ‘goede verhalen die je in één keer kunt uitlezen’, non-fictienovelles dan wel ‘slow-journalism’ dan wel megareportages die in papieren vorm alleen verschijnen als ze digitaal succesvol zijn. Hun eersteling was dat in elk geval wél. Jon Krakauers boek/artikel, Three Cups of Deceit, over het bedrog van medebergbeklimmer Greg Mortensen in zijn boek Three Cups of Tea over zijn verblijf in een Pakistaans dorp, werd in de 72 uur dat het gratis was vijftigduizend keer gedownload. Nu kost de tekst 3 dollar. De helft daarvan gaat naar de site, de andere helft naar de auteur. (NRC)

Download het boek op: www.byliner.com