Gelderse legkippen geruimd na vaststelling vogelgriep

Door een onzer redacteuren

Bij een biologisch pluimveebedrijf in het Gelderse Kootwijkerbroek is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gisteren bekendgemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat de griep is veroorzaakt door een variant van het H7-virus en niet door het riskante H5N1-virus, dat vooral in Azïe heerst en ook mensen kan infecteren. Daar zijn sinds eind jaren negentig miljoenen vogels en rond de honderd mensen aan vogelgriep gestorven. Vanmiddag zou uit nader onderzoek blijken welke variant van het H7-virus het betreft.

Gisteravond zijn de 8.800 legkippen van het besmette bedrijf in Kootwijkerbroek conform Europese regelgeving uit voorzorg geruimd. De Voedsel en Waren Autoriteit voerde de ruiming uit. Om verspreiding van het virus te voorkomen, geldt in een zone van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest. De zestig andere pluimveehouders binnen deze zone moeten hun dieren binnenhouden. Ook dit pluimvee wordt op aanwezigheid van het virus onderzocht.

Milde varianten van het H7-virus maken vogels nauwelijks ziek en mensen helemaal niet. De agressieve H7N7-variant veroorzaakte in 2003 in Nederland een epidemie onder vogels. Een dierenarts uit Rosmalen overleed aan vogelgriep. Zo’n 83 andere mensen die te maken hadden gehad met besmette vogels, raakten met het virus besmet.

Ook Kootwijkerbroek werd dat jaar getroffen. Twee jaar eerder had in het dorp al de zeer besmettelijke veeziekte mond- en klauwzeer gewoed. Zo’n 50.000 dieren werden daarbij geruimd. Dit leidde tot opstand en rellen waarbij de ME werd ingezet. Elf boeren gijzelden korte tijd een dierenarts en drie medewerkers van de toenmalige Rijksdienst voor Keuring van Vee en Vlees.

Het vogelgriepvirus kan worden overgedragen via direct contact met besmette dieren of besmette mest. Het virus kan zich ook door de lucht verspreiden.

De laatste keer dat de vogelgriep in Nederland werd vastgesteld, was in maart dit jaar in het Zeeuwse Kapelle. Een kippenboerderij werd getroffen door een H7-variant die niet gevaarlijk bleek te zijn.