Fans boos op liegende klimmer

Bergbeklimmer Greg Mortensen loog over zijn ervaringen in Pakistan, en donaties zijn spoorloos verdwenen. Fans zijn woedend.

Teleurgestelde fans van bergbeklimmer, weldoener en auteur Greg Mortensen halen hun gram. Afgelopen week werden twee processen wegens ‘fraude, bedrog en contractbreuk’ tegen hem aangespannen, weet Publishers Weekly. Mortensen raakte in opspraak toen het tv-programma 60 Minutes en auteur Jon Krakauer onthulden dat zijn bestseller Three Cups of Tea maar ten dele waar was. In dat boek beschrijft Mortensen hoe hij een school stichtte in een dorpje bij de K2 in Pakistan. Hij ontving zeker 60 miljoen dollar aan royalty’s. Donaties bij zijn stichting Central Asia Institute stroomden binnen, maar ook dit geld bleek grotendeels niet besteed te zijn aan het bouwen van scholen. Een van de aanklaagsters wil nu haar donaties terug, de andere vraagt om 12 dollar – de kosten van het boek. Mortensen ontkent dat er sprake is van fraude. (NRC)