Dit is een artikel uit het NRC-archief

Algemeen

Espresso met Grote Smurf

Mooie mutsen Drinken de Smurfen espresso? ‘Ja, wij drinken ook espresso,’ zegt Grote Smurf. Ik vraag wat hij vindt van het bericht dat De Volkskrant publiceerde: ‘Smurfen zijn racistisch, totalitair en seksistisch.’ Grote Smurf nipt aan zijn espresso. ‘Racistisch,’ zegt hij. ‘Ja.’ Hij denkt even na. ‘Totalitair? Ja!’ Weer een stilte, maar ditmaal langer. ‘Seksistisch…’

20110513-083426.jpg

Mooie mutsen

Drinken de Smurfen espresso? ‘Ja, wij drinken ook espresso,’ zegt Grote Smurf. Ik vraag wat hij vindt van het bericht dat De Volkskrant publiceerde: ‘Smurfen zijn racistisch, totalitair en seksistisch.’ Grote Smurf nipt aan zijn espresso. ‘Racistisch,’ zegt hij. ‘Ja.’ Hij denkt even na. ‘Totalitair? Ja!’ Weer een stilte, maar ditmaal langer. ‘Seksistisch…’ zegt hij. ‘Dat is een understatement. Als we tieten zien, willen we meteen smurfen.’ Dus het klopt niet dat de Smurfen homoseksueel zouden zijn? Grote Smurf slaat op de tafel en wil weten waarop ik dit baseer. ‘De witte strakke broekjes,’ antwoord ik, ‘de ontblote bovenlijven, het vrolijke gedrag, de gordijntjes van de paddenstoelenhuisjes, de schone stoepjes, geen enkele topvoetballer, de lege straten tijdens het songfestival.’ Grote Smurf: ‘Geen commentaar.’

Twee weken geleden circuleerde deze vergelijking op het internet: ‘Geert Wilders staat tot Adolf Hitler als Grote Smurf tot Dzjengish Kahn.’ Hier is de leider van de Smurfen wel over te spreken. ‘Ik heb heel veel respect voor Geert,’ zegt hij. ‘En ik vind het belachelijk dat die vlaggen zijn weggehaald. Het zoveelste bewijs dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is in Nederland.’ Grote Smurf drinkt zijn kopje leeg. ‘Maar ik begrijp niet wat hij tegen kopvodden heeft,’ zegt hij. ‘De Klu Klux Klan draagt ook mooie mutsen. En daar zou Geert toch ook van gecharmeerd moeten zijn. Zijn kapsel is eigenlijk ook een soort van hoofddeksel.’ Donald Trump verklapte gisteren het geheim van zijn haar: ‘Een beetje naar voren, een beetje naar achteren kammen.’ Het geheim van Wilders? ‘Met een muts naar bed,’ zegt Grote Smurf. ‘Ja, die wordt ’s nachts niet afgezet.’