ECB: herstructurering schulden helpt Griekenland niet

De Griekse premier George Papandreou had vandaag in Oslo een ontmoeting met zijn Noorse ambtgenoot Jens Stoltenberg. Foto AFP / Cornelius Poppe

Het herstructureren van de Griekse schulden brengt onberekenbare risico’s met zich mee voor de eurolanden en lost de financiële crisis in het land niet op. Dat zei ECB-bestuurder Juergen Stark vanavond op een bijeenkomst in Aken.

Stark waarschuwde dat het speculeren over herstructurering de geruchten voedt dat Griekenland niet langer in staat is om zijn schulden af te lossen. Die speculaties kunnen volgens Stark verstrekkende gevolgen hebben voor de stabiliteit van de financiële markten in de hele eurozone. De ECB-bestuurder noemde het idee dat het herstructureren van de Griekse schuld een oplossing voor de financiële problemen van het land zou zijn een “illusie”.

De speculaties over herstructurering vallen samen met geruchten dat Griekenland extra financiële steun van de Europese Unie nodig heeft. Minister De Jager van Financiën ontkende vanmiddag dat de EU-landen klaar staan om de Grieken extra geld te geven, maar benadrukte dat het voor Nederland van het grootste belang is dat Griekenland niet instort.

Griekenland zit niet in acute geldnood, maar het is waarschijnlijk dat het land niet in staat is volgend jaar de kapitaalmarkt te betreden. Volgens het hervormingsplan dat de Griekse regering met Europa en het IMF heeft afgesproken is dat wel de bedoeling. De rente die Griekenland betaalt op nieuwe staatsobligaties zou veel te hoog zijn. Volgende week vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone.