‘Geen extra geld naar Griekenland’ - beleggers verwachten bankroet

Den Haag : 17 maart 2011 Kabinetsreactie op de aanbevelingen uit het eindrapport van de Tijdelijke commissie onderzoek financieel stelsel (commissie De Wit). Minister van financien De Jager. foto © Roel Rozenburg Minister Jan Kees de Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

De eurolanden staan niet klaar om extra geld aan Griekenland te geven om te voorkomen dat de economie van dat land instort. “Zo ver zijn we nog lang niet”, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vandaag.

Griekenland moet eerst laten zien dat het land bereid is drastisch te bezuinigen. Pas dan zal Nederland ook groen licht geven voor het vrijgeven van het volgende onderdeel uit het al eerder toegezegde Europese steunpakket voor Griekenland, zei De Jager.

Beleggers gaan uit van bankroet

De Jager benadrukte dat het voor Nederland van het grootste belang is dat Griekenland niet instort. Uit een onderzoek van persbureau Bloomberg blijkt dat 85 procent van 1.263 ondervraagde beleggers denkt dat Griekenland een deel van de schuldenlast niet kan afbetalen.

Griekenland zit niet in acute geldnood, maar het is waarschijnlijk dat het land niet in staat is volgend jaar de kapitaalmarkt te betreden. Volgens het hervormingsplan dat de Griekse regering met Europa en het IMF heeft afgesproken is dat wel de bedoeling. De rente die Griekenland betaalt op nieuwe staatsobligaties zou veel te hoog zijn. Volgende week vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone.

‘Gevolgen erger dan val Lehman

De gevolgen van een bankroet van Griekenland zouden volgens De Jager nog groter zijn dan de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers die het begin vormde van de kredietcrisis. “Dat kost Nederland nog altijd tientallen miljarden per jaar”

Minister De Jager (Financiën, CDA) riep Kamerleden gisteren terug van reces voor een besloten spoedoverleg. In aanwezigheid van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank werden parlementariërs geïnformeerd over de situatie rond Griekenland, Portugal en Ierland.

De Jager vroeg daarin geen mandaat, benadrukte hij gisteren in reactie op speculaties dat hij goedkeuring zocht voor nieuwe steun aan Griekenland.

    • Bart Hinke