De Boer kent elke kluts nog

Ajax Amsterdam's Frank De Boer looks at his players during a training session on the eve of their Champions League football match against AC Milan on December 7, 2010 at San Siro stadium in Milan. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Ajax Amsterdam's Frank De Boer looks at his players during a training session on the eve of their Champions League football match against AC Milan on December 7, 2010 at San Siro stadium in Milan. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE AFP

Heilig GrasPowned, 20.25 - 21.20 uur

Hij voorziet de komende jaren bij zichzelf toenemende kaalheid van de stress. Een voetbalcoach staat onder grotere spanning dan een speler, meent Ajax-trainer Frank de Boer (41). Zeker komende zondag, in het allesbeslissende gevecht om de landstitel van Ajax tegen FC Twente.

Sportjournalist Henk Spaan volgde De Boer de afgelopen maanden voor het programma Heilig Gras. In het ontwapenende portret is de Noord-Hollander te zien maar ook te horen tijdens wedstrijden en trainingen. „Zak uit, Greg [Gregory van der Wiel]!” En: „Godsamme, zo slecht ingeschoten!” Zijn stem klinkt ook tijdens een wedstrijdbespreking, zij het door de deur van de kleedkamer die gesloten blijft.

Johan Cruijff zal er niet blij mee zijn, maar De Boer zegt vooral te zijn gevormd door Louis van Gaal, die eigenlijk te veel zelf deed. Guus Hiddink was in zijn ogen meer een manager. Bondscoach Bert van Marwijk is een heel complete coach. De Boer heeft moeite met Peter Boeve, de voormalige linksback die dankzij Cruijff in de ledenraad en de technische klankbordgroep is gekozen. „Ik heb tegen Cruijff gezegd: Ik hoor enkele goede namen, maar ook die ik niet serieus neem.”

De relatief onervaren hoofdtrainer is een meester in het reproduceren van spelmomenten. Zo kan hij elke beweging, elke ‘kluts’ en elke fout opsommen die vooraf gingen aan het winnende doelpunt van ADO Den Haag tegen Ajax. „Details die je het kampioenschap kosten.”

Erik Oudshoorn