VVD: 'Met loterij voor kunstsector bezuiniging opvangen'

Om de aangekondigde bezuinigingen in de cultuursector van 200 miljoen per jaar op te vangen, moet er een aparte cultuurloterij komen. Dat gaat de VVD op 1 juni voorstellen in de Tweede Kamer als de Wet op de Kansspelen wordt behandeld.

De opbrengst van de cultuurloterij zou direct naar orkesten, musea en andere instellingen moeten gaan die onder druk staan. De culturele sector „moet in de hoofden van de mensen ook een goed doel worden waar je geld aan kan geven,” zegt VVD-Kamerlid Bart de Liefde.

Dat is voor een deel al zo, want de Bankgiroloterij heeft van zijn opbrengsten in 2010 zestig miljoen euro overgemaakt aan 57 culturele instellingen. „Maar die loterij is er maar voor een beperkt deel van de sector”, zegt de Liefde, „Alleen voor musea en erfgoed en niet voor toneel, orkesten en amateurkunst”. Hij denkt dat er miljoenen kunnen worden opgehaald met een cultuurloterij. „Juist de cultuur kan bijzondere prijzen organiseren, zoals een bijrol in een film of een overnachting bij de Nachtwacht.”

Volgens De Liefde heeft hij al positieve reacties gekregen uit de sector en van de Raad van Cultuur, de adviesinstelling van de regering inzake cultuur. De PvdA is echter kritisch. Kamerlid Lea Bouwmeester zegt vandaag in het Algemeen Dagblad het een wonderlijk idee te vinden om te snijden in cultuur en dat vervolgens op te lossen met een loterij.

De Liefde vindt het juist logisch. „De sector moet minder afhankelijk worden van de overheid.”

Het kabinet bezuinigt drastisch op kunst. Staatssecretaris Zijlstra (VVD) wil een ‘fundamentele omslag’. Je moet zo’n groot bedrag weghalen, vindt hij, dat de cultuurwereld wel drastisch moet veranderen.