VS voeren druk op regimes Syrië en Jemen op

Clinton sprak gisteren op de Conferentie van de Amerika's in Washington. Foto AFP / Mark Wilson

De Verenigde Staten hebben vandaag de diplomatieke druk op de presidenten van Syrië en Jemen opgevoerd. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vanmiddag dat de VS en zijn bondgenoten de druk op president Al-Assad willen opvoeren.

Clinton, die in Griekenland was voor gesprekken met Europese collega’s, zei dat het Syrische regime verantwoordelijk zal worden gehouden voor zijn daden. Ze noemde het keiharde optreden van Syrische troepen tegen vreedzame betogers een “opmerkelijk teken van zwakte”.

Amerikanen vragen opnieuw om machtsoverdracht in Jemen

De Verenigde Staten zeiden vanmiddag ook “diep bezorgd” te zijn over het optreden van Jemenitische ordetroepen tegen vreedzame betogers. Bij het neerslaan van protesten in verschillende steden vielen eerder vandaag zeker zeventien doden en honderden gewonden.

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken roepen de VS de Jemenitische strijdkrachten op om “de grootste terughoudendheid te betrachten” in de richting van de demonstranten en zich te onthouden van geweld. Ook herhaalden de VS hun oproep om een machtsoverdracht onmiddellijk te laten beginnen om voor het Jemenitische volk een “meer welvarende en democratische toekomst” mogelijk te maken.

Het meedogenloze ingrijpen van vandaag belooft weinig goeds voor morgen (vrijdag), traditioneel de dag dat de protesten na het middaggebed het heftigst zijn. Tienduizenden Jemenieten protesteren al maanden tegen president Saleh, die al ruim dertig jaar aan de macht is, maar weigert af te treden.