Te veel zonneschijn na de tegenslagen van het leven

Scene uit de film Angèle Et Tony (2010) FOTO: Benelux Film Distributors
Scene uit de film Angèle Et Tony (2010) FOTO: Benelux Film Distributors

Angèle et Tony

Regie: Alix Delaporte. In: 6 bioscopen. ***

Na haar vrijlating uit de gevangenis gaat de losbandige Angèle in een klein vissersplaatsje in Normandië wonen. Hier is ze dicht bij haar zoontje, die bij haar schoonouders woont en zijn moeder al bijna vergeten is. In afwachting van de voogdijzaak moet ze zich melden bij haar reclasseringsambtenaar die hoopt dat haar impulsieve gedrag haar niet in de problemen zal brengen.

Ze ontmoet de gezette Tony, een zwijgzame, stugge visser die nog bij zijn moeder woont. Hij kan wel een hulpje gebruiken bij de verkoop van zijn vis. Dus gaat Angèle in ruil voor kost en inwoning met Tony’s argwanende moeder op de markt staan.

De debuutfilm van Alexis Delaporte schetst een redelijk overtuigend beeld van een kleine, schilderachtige dorpsgemeenschap. De bewoners zijn stug en hoewel die eigenschap ongetwijfeld berust op een zekere realiteit schuilt er ook het gevaar in van stereotype personages: ruwe bolster, blanke pit (Tony) en grote mond, klein hartje (Angèle). Wat er tussen Tony en Angèle gebeurt, is dan ook niet heel verrassend. Het is onvermijdelijk dat ze ontdooien. Wat begint als een intrigerende karakterstudie van twee eenzame mensen die zich ondanks veel tegenslag door het leven slaan, eindigt wat gemakzuchtig als een feelgood sprookje. Jammer.

André Waardenburg