Schrijver Clark Accord (50) overleden

Clark ACCORD,auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam,11 juli 2006
Clark ACCORD,auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam,11 juli 2006 Foto Vincent Mentzel

De Surinaams-Nederlandse schrijver Clark Accord is gisteren overleden. Dat heeft de familie bekendgemaakt.

De auteur overleed in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam aan de gevolgen van darmkanker.
In het OLVG was eerder deze week een bijeenkomst waar afscheid van hem genomen kon worden. Daar ontving Accord het Ereteken van Verdienste van de Amsterdamse wethouder cultuur Carolien Gehrels wegens zijn betekenis voor de stad Amsterdam. Eerder dit weekend werd Clark Accord ook door de Surinaamse President Desi Bouterse onderscheiden in de Ere-orde van de Gele Ster.

Accord, voormalig make-upartiest, brak door met zijn boek De Koningin van Paramaribo (1999), waarvan ruim 100.000 exemplaren werden verkocht. Latervolgden boeken als Bingo! (2007), over gokverslaving, en Tussen Apoera en Oreala (2005).

Eerder deze week schreef NRC-correspondent Nina Jurna nog in de krant over Accord:

Binnenkort komt Accords nieuwste boek uit bij uitgeverij Nijgh en Ditmar. Plantage d’amour gaat over de plantage in Suriname waar zijn voorouders vandaan komen. Een familiegeschiedenis van verschillende generaties waarin Accord als nazaat het leven van zijn voorouders beschrijft. „Mijn overovergrootopa was een van de weinige slaven die de plantage waar hij vandaan kwam kocht en daar zijn leven verder opbouwde. Het wordt geen zielig boek over de slavernij maar juist over de kracht van mensen die strijden voor hun vrijheid en toekomst”, zegt Accord over het boek.