‘Osama bin Laden had nog altijd operationele leiding Al-Qaeda’

FILE - In this Dec. 24, 1998 file photo, al-Qaida leader Osama Bin Laden speaks to a selected group of reporters in the mountains of Helmand Province in southern Afghanistan. Foreign and Pakistani analysts, former operatives of Pakistan's Inter-Services Intelligence agency and military men interviewed by The Associated Press say that some ISI agents, local police and local officials most likely did know about bin Laden's hideout in Abbottabad, Pakistan. The question is, at what level, and how close to the top? (AP Photo/Rahimullah Yousafzai, File)
FILE - In this Dec. 24, 1998 file photo, al-Qaida leader Osama Bin Laden speaks to a selected group of reporters in the mountains of Helmand Province in southern Afghanistan. Foreign and Pakistani analysts, former operatives of Pakistan's Inter-Services Intelligence agency and military men interviewed by The Associated Press say that some ISI agents, local police and local officials most likely did know about bin Laden's hideout in Abbottabad, Pakistan. The question is, at what level, and how close to the top? (AP Photo/Rahimullah Yousafzai, File) Osama bin Laden in december 1998. Foto / Rahimullah Yousafzai

Osama bin Laden bleef tot het eind zijn volgelingen aansporen om nieuwe manieren te vinden om de Verenigde Staten aan te vallen. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen die inzage hadden in het dagboek en computerbestanden die gevonden zijn in de verblijfplaats van de terroristenleider die vorige week werd omgebracht door Amerikaanse elite-eenheden.

Hij adviseerde aanvallen op kleinere steden, en stelde treinen als doelwit voor naast vliegtuigen. Ook zou hij hebben aangespoord om aanslagen te plegen op bijzondere data zoals op Onafhankelijkheidsdag (4 juli) en 11 september dit jaar, tien jaar na de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon. Zijn boodschap was bovenal: dood zoveel mogelijk Amerikanen in een enkele aanval, zo concludeert persbureau AP op basis van gesprekken met ingewijden.

Volgens hen toont de enorme hoeveelheid aan buitgemaakte informatie aan dat Bin Landen nog steeds de hand had in elke recente dreiging van Al-Qaeda, inclusief de beraming van op handen zijnde aanslagen in Europa die in het najaar Westerse veiligheidsdiensten in verhoogde staat van paraatheid brachten.

Bin Laden meer dan inspirator

Uit de data zou blijken dat Bin Laden, in tegenstelling tot de gangbare aanname, niet slechts een inspirator was wiens slagkracht door zijn jarenlange vlucht minimaal was geworden. Hij had nog steeds de operationele leiding over de organisatie, zeggen analisten die op anonieme basis met persbureau AP spreken. Vanuit zijn schuilplaats in Pakistan stond hij in contact met verschillende filialen van Al-Qaeda waaronder die in Jemen. Dat is volgens Amerikaanse inlichtingendienst meest bedreigende en actieve cel.

Bin Laden vraagt zich in zijn dagboek af hoeveel Amerikaanse burgers er moeten sneuvelen om de regering te bewegen tot terugtrekking uit het Midden-Oosten. Aanvallen na 2001 zijn daartoe niet voldoende geweest. Hij schrijft zijn aanhangers dat alleen een dodental van in de duizenden, een aanslag dus van dezelfde orde van grootte als die op 9/11, voldoende is om invloed te hebben op het beleid van de Verenigde Staten.

Senator: zonder twijfel Osama op foto’s

Gisteren kreeg senator James Inhofe de foto’s van de doodgeschoten Osama bin Laden te zien die door de Amerikaanse regering uit de publiciteit gehouden worden. Hij zei dat het “zonder twijfel” Osama is, en dat ze inderdaad gruwelijk waren. Inhofe was de eerste van een delegatie Congresleden die de foto’s mogen bekijken.