Muziek

Een Spaanse Voys

Het ensemble Cordevento richt zich op (onbekende) muziek uit de zeventiende eeuw en zaterdag 14 mei 20u15 openen ze de serie Zomeravondconcerten in het oude kerkje van het dorp ’t Woudt, vlakbij Delft. Er is muziek uit de Spaanse gebieden van o.a. Girolamo Montesardo, Antonio de Cabezón, maar ook van Jan Pieterszoon Sweelinck, Bernardo Storace, Phillipus van Wichel en Jacob van Eyck.

Inl www.kerkconcertentwoudt.nl.

War Requiem

Het verwoestende bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940, wordt jaren later op diezelfde dag om 20u15 herdacht met de uitvoering van Brittens War Requiem in de Grote Zaal van de Doelen. Brittens wilde dat zijn requiem werd uitgevoerd door musici uit landen die betrokken waren bij de oorlog, als teken van verzoening. Op 14 mei is dan ook een internationaal gezelschap bijeengebracht, waaronder een Duits symfonieorkest, een Engels koor, onder leiding van de Nederlandse dirigent Jac van Steen.

Inl www.dedoelen.nl

Stabat Mater

Holland Baroque Society speelt Pergolesi’s meesterwerk aangevuld met werken van Durante, Bononcini, Caldara en Vivaldi. In de eerste helft van het programma is het thema ‘Moederliefde’ en klinkt Pergolesi’s Stabat Mater. Daarna wordt Amor bezongen met muziek van Durante en aria’s uit opera’s van Bononcini, Caldara en Vivaldi. Ook is er een gratis familielunchconcert op vrijdagmiddag 13 mei in Vredenburg.

Op 12 mei 20u Grote Kerk Naarden, 13 mei 12u30 en 20u Utrecht Vredenburg, 14 mei 20u Maassluis Grote Kerk, 15 mei 20u15 Leiden, Stadsgehoorzaal. Res: tickets@hollandbaroquesociety.com

Jasper Blom

Saxofonist Jasper Blom presenteert zijn tweede cd Dexterity met zijn kwartet. Gedreven jazz met dwingende grooves, funkaccenten, vervormingen en lyrische melodieën.

20 mei, Bimhuis Amsterdam. 21 mei LantarenVenster, Rotterdam. www.jasperblom.com

Little Dragon

De Zweedse-Japanse zangeres Yukimi Nagano brengt met haar band Little Dragon mooi dromerige pop met jaren tachtig new wave, electro-, en funkinvloeden. Het recente album Machine Dreams van het viertal stamt uit 2009. Binnenkort verschijnt het nieuwe album.

21u, LantarenVenster, Rotterdam. www.lantarenvenster.nl

Young The Giant

Met hun melodieuze rock in de lijn van de Editors, Coldplay en Kings of Leon, de aangename stem van zanger Sameer Gadhia en levendige live-performance is het Californische vijftal Young The Giant een bandje dat best wel eens de festivalhit van deze zomer kon worden.

13 mei, Walk The Line-festival, Paard Den Haag. 14 mei, 20u, Bitterzoet Amsterdam. www.bitterzoet.nl

Christian McBride

Hij diende Wayne Shorter, Wynton Marsalis, Roy Hargrove en Benny Golson . De Amerikaanse bassist Christian McBride is de motor in vele bands, die in staat is zijn technisch kunnen ondergeschikt te maken aan zijn prachtige volle toon. Met zijn band Insight Straight (met daarin o.a. vibrafonist Warren Wolf) speelt hij akoestische jazz, van swing tot bluesy grooves.

13 mei, LantarenVenster, 14 mei Paradox, Tilburg, 15 mei Bimhuis, A’dam.

Queens of The Stone Age

Amerikaanse rockband QOTSA met zanger Josh Homme komt terug naar de Effenaar waar ze in 1998 hun titelloze debuutalbum kwamen presenteren.

14 mei Effenaar, Eindhoven. 15 mei Paradiso, A’dam.